Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / BİLAL EKŞİ: TÜRKİYE HAVACILIKTA BİRİNCİ LİGE ÇIKTI

BİLAL EKŞİ: TÜRKİYE HAVACILIKTA BİRİNCİ LİGE ÇIKTI

BİLAL EKŞİ: TÜRKİYE HAVACILIKTA BİRİNCİ LİGE ÇIKTI01.09.2015
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, dünyadaki havacılıkta Türkiye'nin üst sıralara oynayan bir noktaya geldiğini belirterek, "2003 yılında havacılıkta 190 ülke arasında 30'uncu sıradaydık şimdi ise 10'uncu sıraya yükseldik. Bu aslında devasa bir büyümeyi gösteriyor. Artık, Türkiye havacılıkta birinci lige çıktı" dedi.

Ekşi, yaptığı açıklamada, Türkiye'de havacılık sektöründe 2003 ile 2015 yılları arası mukayese edildiğinde 5 kata yakın bir artış olduğunu söyledi.

Bu artışı 35 milyondan 160 milyona çıkan yolcu sayısı ile görebildiklerine değinen Ekşi, "Ülkenin 26 havalimanından 55 havalimanına çıktığını görüyoruz. Eskiden 160 büyük gövdeli uçağımız vardı şuanda 458 uçağımız var. Burada o zamanki Başbakanımız şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bir ifadesi var 'Her vatandaşımız muhakkak uçağa binecek ve herkes uçacak' diye. Hakikaten şu anda bu gerçekleşmiş gözüküyor" dedi.

Ekşi, büyümenin hızlı ve beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle İstanbul'daki 2 havalimanının yetmemeye başladığını ifade etti.

- "Türkiye havacılıkta birinci lige çıktı"

İstanbul'da üçüncü bir havalimanı yapılmaya başlandığını hatırlatan Ekşi, şöyle konuştu:

"Yapılacak havalimanı 6 pisti bulunan 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. Dünyada böyle bir havalimanı, özellikle bizim bölgemizde yok. Dünyadaki havacılıkta Türkiye, üst sıralara oynayan bir noktaya geldi. Biz 2003 yılında havacılıkta 190 ülke arasında 30'uncu sıradaydık şimdi ise 10'uncu sıraya yükseldik. Bu aslında devasa bir büyümeyi gösteriyor. Artık, Türkiye havacılıkta birinci lige çıktı. Bu aslında sadece taşıma sektöründe değil. Türkiye aynı zamanda taşıma sektöründe elde ettiği gücü üretim sektöründe de gösterme temayülüne girdi."

Ekşi, Bölgesel Uçak Projesi ile Türkiye'nin üretimde hak ettiği yere geleceğini, yurtdışındaki ana üreticilere uçak parçaları üretildiğini, artık Türkiye'nin kendi uçağını yapabilir noktaya geleceğini dile getirdi.

Bu konudaki ilk adımların HÜRKUŞ Projesiyle görüldüğüne dikkati çeken Ekşi, "Bunun dışında insansız hava araçları yapılıyor. Dolayısıyla Türkiye aslında üretimde de o ilk devinimi sağlamış oldu. İnşallah bölgesel uçakla da son noktayı koymuş olacak" diye konuştu.

Ekşi, Türkiye'nin turizmde büyük bir destinasyon noktası olduğunu, havacılığın da bu destinasyonu desteklediğini vurguladı.

- "Türkiye'de havacılığın boyutu değişecek"

Üçüncü havalimanı zamanında bitirildiğinde hızlanmanın çok daha fazla olacağına dikkati çeken Ekşi, şunları kaydetti:

"Şuanda İstanbul'a açmak için birçok talep alıyoruz ama İstanbul Havalimanı'nın kapasitesinden dolayı istediğimiz kadar hava yollarına imkan veremiyoruz. Dolayısıyla üçüncü havalimanına bütün vatandaşlarımızın sahip çıkması lazım ve o projenin muhakkak ama muhakkak en kısa sürede tamamlanması lazım. Üçüncü havalimanı tamamlandığı zaman Türkiye'de havacılığın boyutu değişecek. Aynı zamanda bölgesel uçağı da gerçekleştirdiğimizde Türkiye havacılıkta çok daha üst noktalara çıkacaktır. "

Ekşi, Türkiye'nin dünyadaki yıllık ortalamadan fazla büyüdüğüne dikkati çekerek, 10'uncu sıranın belki 2015 sonunda 9'unculuk olacağının altını çizdi. Türkiye'nin havacılık sektöründe adım adım üst sıralara çıkacağına inandığını dile getiren Ekşi, 2023'te Türkiye'nin mutlaka ilk 5'e gireceğini ifade etti.

Bilal Ekşi, ülkedeki ekonomik istikrar devam ettiği sürece havacılıkta da yüzde 10-15 civarında büyüme sağlayacaklarını ve Türkiye'nin hızlı bir şekilde ilk 5'e gireceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr