Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKLERDE KAYIT DIŞI TİCARETE SAVAŞ AÇILDI

GÜMRÜKLERDE KAYIT DIŞI TİCARETE SAVAŞ AÇILDI

GÜMRÜKLERDE KAYIT DIŞI TİCARETE SAVAŞ AÇILDI01.09.2015
Gümrüklerde kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında sınır kapıları ile hava ve deniz limanlarında teknik cihaz kapasitesi güçlendiriliyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın "2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu"na göre, kara sınır kapıları ile hava ve deniz limanlarında teknik cihaz kapasitesinin artırılmasına yönelik yılın ilk 6 ayında, 6 bin adet araç takip sistemi ile 10 gümrük sahasına kamera sistemi kurulumu için ihaleler gerçekleştirildi.

Türkiye kara suları ve iç sularında gümrük gözetimi ve denetimini etkin şekilde sağlamak amacıyla 2009 AB Projesi kapsamında gerçekleştirilen eşleştirme projesi ve 10 adet devriye botunun alımıyla birlikte denizlerde gümrük muhafaza operasyon stratejisi ve yapısı belirlendi.

4 LİMANDA GEMİ ARAMA EKİPLERİ OLUŞTURULDU

Haziran ayı itibarıyla 4 limanda gemi arama ekipleri oluşturuldu. Ayrıca, AB projesi kapsamında alımı yapılan 10 devriye botu için toplam 10 devriye ekibi oluşturuldu.

Türkiye üzerinden transit geçen araçların takibinin sağlanması amacıyla faaliyete geçirilen Araç Takip Sistemi kapsamında mobil üniteler alındı, ve tam teçhizatlı mobil ekip araçları ilgili gümrük muhafaza ekiplerine tahsis edildi.

AB Katılım Öncesi Mali Yardım Programı kapsamında 9 mobil ekip aracının alımına yönelik ihalenin de bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlandı.

DETEKTÖR KÖPEK SAYISI ARTIRILDI
Öte yandan özellikle uyuşturucu operasyonlarında etkin kullanılan detektör köpek sayısı da artırıldı.

Buna göre geçen yılın sonu itibarıyla taşra ve merkez dahil toplam 86 olan detektör köpek sayısı 101'e çıkarıldı.

KAÇAKÇILIĞIN ÖNLENMESİNDE MUHBİR KULLANIMI
Kaçakçılıkla mücadelede istihbarat kapasitesini geliştirmek ve modern bir ihbar ve istihbarat toplama sistemi kurma hedefi doğrultusunda, yılın ilk 6 ayında 78 istihbarı analiz gerçekleştirildi. İstihbarat kapasitesini geliştirmek amacıyla da 117 personel eğitildi.

Kaçakçılığın önlenmesinde muhbir kullanılması ve istihbarat toplanmasına da önem verilirken, ikramiye ödemeleri ile yakalama oranlarının artırılması amaçlandı. Yılın ilk 6 ayında toplam 146 olayda muhbir ve müsadirlere 2 milyon 267 bin lira ödeme yapıldı.

YASA DIŞI TİCARETİ ÖNLEMEK İÇİN POLİTİKALAR ÜRETİLECEK

Öte yandan yılın ikinci yarısında kaçakçılıkla etkin mücadele amacıyla, gümrük işlem sürelerinin kısaltılması, yasal ticaretin hızlandırılması ve yasa dışı ticaretin önlenmesine yönelik Bakanlık tarafından gerçekleştirilen çalışmaların en önemlilerinden birisi olarak kabul edilen araç ve konteyner tarama sistemlerinin alımı ve kurulumuna devam edilecek.

Sınır kapılarında geçiş yapan araç ve konteynerlerin taranmasına yönelik olarak, "Sınır Kapılarımızda yüzde 100 Tarama Projesi"nin hayata geçirilmesi hedeflendi.

Yasa dışı ticareti önlemek için politikalar üretilecek ve eylem planları sürdürülecek. İstihbarat kapasitesi geliştirilecek, daha fazla personele eğitim verilecek. Teknik cihaz, araç ve gereç sayıları artırılacak. Ulusal ve uluslararası mücadeleci kuruluşlarla iş birliği artırılacak ve kurumsal alt yapı kapasitesi geliştirilecek.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr