Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / “FIATA, SEKTÖRÜMÜZE YOL GÖSTERİCİ OLUYOR”

“FIATA, SEKTÖRÜMÜZE YOL GÖSTERİCİ OLUYOR”

“FIATA, SEKTÖRÜMÜZE YOL GÖSTERİCİ OLUYOR”18.08.2015
Hepimiz biliyoruz ki sektörümüzün sürdürülebilir büyümesi, ulusal ekonomilerin kalkınması ve küresel refahın artması için dünya genelinde entegrasyonun gelişmesi ve işbirliği kültürünün artması gerekmektedir.

Bu sebeple şirketlerimizin büyüme stratejilerini oluştururken hızla giden bir trenin içinde yol aldığımızın farkında olmamız ve kendimizi yeniden konumlandırmamız gerekiyor. Sizlere şaşırtıcı olmayan bir gerçeği söyleyeyim: bu tren, makas değiştiriyor. Başka bir hatta başka bir rayda, başka bir diyara doğru yol almaya başladı.

Evrensel ekonomi artık doğu-batı arasında üretim-tüketim noktasında değişiyor. Bu ekonomik zincirindeki değişimler ticaretle doğru orantılı olan sektörümüzün de neyi, ne kadar, nasıl üstleneceğini de şekillendiriyor. Artık tek başına bir ulaşım modunda öne çıkma dönemi tarihte kalıyor, lojistik operasyonlarını tüm taşıma modları arasında kurduğu sistemle yürüten, gümrük sistemlerini, mevzuatlarını zamanla yarışacak şekilde düzenleyen ülkeler ve lojistik sektörü ön plana çıkmaya başlıyor.

Lojistik sektörünün temsilcileri olarak bu temel parametrelerle hizmetlerimizi planlıyor, sonra da bunları ekonomi camiasına yarar getirecek şekilde hayata geçirmek için çalışıyoruz. Elbette, bir düşünürün söylediği “Teoride, teori ve pratik arasında fark yoktur, ama pratikte vardır” sözündeki gibi farklar, pratikte açığa çıkıyor. Bu noktada da küresel koordinasyon mekanizmasının önemi karşımızda yer alıyor. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, küresel konuları küresel aktörleri bir araya getiren toplantılarda daha yakından takip edebiliyoruz.

Bu konuda FIATA çalışmalarıyla adeta sektörümüzün için bir kaptanlığı yapıyor. Dünyanın en büyük lojistik platformu olan FIATA 150 ülkeden yaklaşık 10 milyon kişinin istihdam edildiği, 40.000’e yakın Taşıma İşleri Organizatörü ve Lojistik Firmasını temsil eden bir sivil toplum örgütü olarak yaptığı çalışmalarla adeta bir koordinasyon merkezi gibi çalışıyor.

FIATA’nın her yıl küresel lojistik aktörlerini bir araya getiren, sektörün bu alandaki en büyük ve en kapsamlı buluşmasını sağlayan “FIATA Dünya Kongreleri” dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesinin yanı sıra, yeni işbirliklerine, pazarlara imkân sağlıyor.

Biz de bu kapsamda 2014 yılında İstanbul’u ‘lojistiğin başkenti” ilan ettik ve 100 ün üzerinde ülkeden yaklaşık 1.100 katılımcı ile küresel ölçekteki gelişmeleri ortaya koyup, çözüm önerilerini tartıştık. Sadece bugünü değil, yarınıda da kazanmak için sürdürülebilir büyüme perspektifiyle çalışmalar ortaya koyduk. Bir bayrak yarışı olarak günden güne gelişen FIATA Dünya Kongrelerindeki çıtanın Tayvan’lı dostlarımızın gayretleri ile daha yukarılara taşınacağından şüphemiz yok.

Yıllardır sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirerek, geleceği görme ve bu doğrultuda en doğru stratejileri belirleme imkânı sunan FIATA’ya teşekkürü bir borç biliyoruz.

08-13 Eylül 2015 te Taiwan’da FIATA Dünya Kongresinde buluşma dileğiyle.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr