Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD’DAN İSTANBUL GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ZİYARETİ

UTİKAD’DAN İSTANBUL GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ZİYARETİ

UTİKAD’DAN İSTANBUL GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ZİYARETİ07.07.2015
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu Başkanı Ahmet Dilik, Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu üyesi Ali Bozkurt ile UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş’u makamında ziyaret etti.

Görüşmede; Gümrük Yönetmeliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği'nde yapılan değişikliklerin işletmelere olan etkileri, depolardaki hacizli mal sorunları ve özet beyan konuları değerlendirildi.

İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş, lojistik sektörünün çatı sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren UTİKAD’ın antrepolarla ilgili yürüttüğü çalışmaları yakından takip ettiğini belirterek, gümrük ve antrepolarla ilgili konularda UTİKAD ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını bildirdi.

UTİKAD Heyeti ise mevzuatlarda yapılan değişikliklerin sektör üzerindeki etkisini Bölge Müdürü Bozkuş’a anlatarak,  antrepolarda uzun yıllar beklemek durumunda kalan hacizli mallar konusunu da ayrıca gündeme getirdi. Heyet, TAŞİS yerine antrepolarda bekleyen bu gümrüklü eşyaların antrepo işletmecilerinin maliyetlerini arttırdığını belirtti.

Görüşmede UTİKAD Heyetinin gündeme getirdiği bir diğer konu ise özet beyanlarda yaşanılan sıkıntılar oldu. Boşaltma listelerine rağmen Taşıma İşleri Organizatörlerinin ambar onaylarını manuel ve özet beyan kopyası ibraz ederek gerçekleştirmek durumunda kaldıklarını belirten UTİKAD, bu uygulamanın ek zaman ve maliyet yarattığını ifade etti. Bu uygulama yerine BİLGE sistemine girilen bilgiler nedeniyle ambar onaylarının varış bildirimleri ve boşaltma listeleri sonrasında otomatik olarak yapılmasını önerdi.  Bozkuş, aktarılan sıkıntılara ilişkin konuları yakından takip edeceklerini ve çözüm önerilerini inceleyeceklerini ifade etti.

Toplantının sonunda UTİKAD Heyeti tarafından İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş’a 2014 sonunda yayınlanan son UTİKAD kitabı “Lojistik Merkez Yönetimi – Kuruluş Metodolojisi ve Performans Göstergeleri” ve daha önce yayınlanmış tüm UTİKAD kitapları takdim edildi.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr