Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KAZAKİSTAN BAŞKONSOLOSU UTİKAD’I ZİYARET ETTİ

KAZAKİSTAN BAŞKONSOLOSU UTİKAD’I ZİYARET ETTİ

KAZAKİSTAN BAŞKONSOLOSU UTİKAD’I ZİYARET ETTİ30.06.2015
Kazakistan’ın İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev ve Konsolos Sercan Sarsenbayev, UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin’i dernek binasında ziyaret etti.

Ziyarete Erkeskin’in yanı sıra, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Eldener, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özal ve UTİKAD Genel Müdür Yardımcısı Özkay Özen katıldı.

Görüşmede UTİKAD’ın faaliyetleri hakkında bilgi veren Turgut Erkeskin, Türkiye’nin lojistik üs olma yolunda ilerlediğini belirterek, bu süreçte Kazakistan ile yakın ilişkiler içinde olunması gerektiğini vurguladı.

Avrupa’nın, Afrika, Asya ve Ortadoğu pazarına açılması için Türkiye’nin köprü rolü üstlendiğini ifade eden Erkeskin, Kazakistan’ın girişimiyle başlatılan, TRACECA koridoru üzerinden,  Çin Sınırından başlayıp, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ile Avrupa Sınırında son bulacak “İpek Rüzgârı” olarak adlandırılan blok tren projesinin önemine değindi.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesi tamamlandıktan sonra, İpek Rüzgârı projesi ile Türkiye üzerinden Avrupa ile Çin arasında kesintisiz intermodal yük taşımacılığı yapılmasının mümkün olacağını belirten UTİKAD Başkanı, bu süre içerisinde Kazakistan ile ilişkileri geliştirmek için çalışmaya her zaman hazır olduklarını belirtti.

Erkeskin söz konusu hattın işlerliğinin arttırılması ve intermodal taşımacılığın geliştirilmesi için güzergâh üzerinde bulunan ülkelerdeki demiryolu taşıma tarifelerinin etkisinin önemli olduğuna ve taşımacılıkta kullanılan belgelerin yeknesaklaşması gerektiğine vurgu yaptı.

UTİKAD'ın da kurucu ortakları arasında yer aldığı BALO’nun önemine değinen Erkeskin, BALO projesinin Orta Asya’ya kadar genişleyerek Çin’den gelecek konteynerlerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılmasında önemli bir rol üstlenebileceğini belirtti. Bu noktada Çin ile imzalanması planlanan Karayolu Taşıma Anlaşmasının önemini hatırlatan Erkeskin, Çin’e ulaşmada anahtar ülkenin Kazakistan olduğunu vurgulayarak, sınır geçişlerinde transit taşımaların hızlanmasını sağlayacak imkânların oluşturması gerektiğini söyledi.

Kazakistan Başkonsolosu Spaiyev ise, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının en kısa sürede faaliyete geçmesini beklediklerini belirterek, Türk lojistik firmalarını Kazakistan’a yatırıma davet etti.

Türkiye-Kazakistan ilişkileri hakkında fikir alışverişinde bulunulan görüşmenin sonunda Turgut Erkeskin, Başkonsolos Yerkebulan Sapiyev’e ve Konsolos Sercan Sarsenbayev’e ziyaretleri için teşekkür etti.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr