Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / SGS ARTIK MAKEDONYADA DA ASIL SORUMLU

SGS ARTIK MAKEDONYADA DA ASIL SORUMLU

SGS ARTIK MAKEDONYADA DA ASIL SORUMLU05.05.2015

SGS TransitNet sisteminden direkt olarak tüm Makedon gümrük idarelerine T1 beyanları sunmak mümkün hale geldi. Gerek SGS’nin teminatı gerekse de entegrasyonu bir çok pilot/deneme aracı ile gerçek ortamda denendiği ve sorunsuz olarak çalıştığı belirtildi. Ayrıca SGS tarafından yapılan açıklamada işlemler esnasında hiçbir Makedon Spedisyon’a ihtiyaç duyulmadığı ifade edildi. Makedonya’ya yapılan taşımaların yanı sıra; Makedonya’yı transit geçerek Sırbistan’a ve diğer Avrupa ülkelerine ve tersi yönde taşıma yapan araçlara da T1/T2 sisteminden oldukça ekonomik koşullarda faydalanabilmesi sağlanıyor.

SGS yetkilileri hangi taşımaları yapmak mümkün olacağını şu şekilde sıraladı:

Türkiye’den Makedonya’ya yapacağınız taşımalarda, SGS TransitNet sisteminde sadece tek bir data girişi yaparak, Türkiye’den Makedonya sınır kapısına kadar geçerli Türk T1’ini ve Makedonya sınır kapısından iç gümrüğe kadar geçerli olan Makedon T1’ini, sadece 5 EUR (KDV dahil) ek ücret ödeyerek sunabilirsiniz.

Türkiye’den Yunanistan-Makedonya’yı transit geçerek Sırbistan’a veya diğer Avrupa Ülkelerine yapacağınız taşımalarda, SGS TransitNet sisteminde sadece tek bir data girişi yaparak, Türkiye’den diğer Avrupa ülkelerindeki nihai varış gümrüğüne kadar geçerli Türk T1’ini ve Makedonya’nın bir sınır kapısından diğer sınır kapısına kadar geçerli olan Makedon T1’ini, sadece 5 EUR (KDV dahil) ek ücret ödeyerek sunabilirsiniz. Bu tür taşımalarda Sırbistan kapısında ayrıca bir Sırp T1’ine ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Almanya, İtalya, Polonya ve Macaristan’dan , Sırbistan-Makedonya-Yunanistan’ı transit geçerek Türkiye’ye yapacağınız taşımalarda, SGS TransitNet sisteminde sadece tek bir data girişi yaparak, Almanya, İtalya, Polonya ve Macaristan’dan Türkiye’deki nihai varış gümrüğüne kadar geçerli T2’yi ve Makedonya’nın bir sınır kapısından diğer sınır kapısına kadar geçerli olan Makedon T1’ini, sadece 5 EUR (KDV dahil) ek ücret ödeyerek sunabilirsiniz. Bu tür taşımalarda Sırbistan kapısında ayrıca bir Sırp T1’ine ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Bu yöntem, Sırbistan’dan yükleme yaparak Makedonya’yı transit geçip Yunanistan’a giriş yapacak araçlar için geçerli değildir.

Makedoya’dan Türkiye’ye yapılacak taşımalarda ise Makedonya’nın aktarma beyanı ile Makedonya-Bulgaristan sınır kapısına kadar gelip, Bulgar giriş gümrüğünden direk Türkiye’ye T2 açmak mümkündür. Aynı seçenek Yunanistan için geçerli değildir.

Beyanınız gümrüğüne sunulduktan sonra Makedon gümrüğü tarafından atanacak olan bir MRN numarası SGS TransitNet sistemine düşecektir. Bu MRN numarasını şoförünüze SMS veya telefon ile ulaştırmanız yeterli olacaktır. Herhangi bir çıktı alınmasına, faks veya e-mail gönderilmesine gerek bulunmamaktadır. Ayrıca herhangi bir spedisyon firmasına da ihtiyaç olmaksızın şoförünüz MRN ve diğer evraklar ile birlikte ilgili gümrüğe giderek işlemlerini kendi başına kolaylıkla yaptırabilmektedir.

Kaynak: Transmedya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr