Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / 354 ÇALIŞANINI KENDİ İŞİNİN SAHİBİ YAPTI

354 ÇALIŞANINI KENDİ İŞİNİN SAHİBİ YAPTI

354 ÇALIŞANINI KENDİ İŞİNİN SAHİBİ YAPTI30.04.2015

Yaklaşık 12 bin kişiyi istihdam eden Aras Kargo'nun 605 acentesinin 354'ü eski personeli. Bu kişiler arasında kuryelikten, acente alarak, kendi işinin sahibi olanlar da var. Şirketin 132 acentesi ise kadın girişimcilerin

Türkiye'nin öncü ve yenilikçi kargo şirketi Aras Kargo, yaklaşık 35 yıldır, 3bin 320 araçlık filosu ile Türkiye'nin dört bir yanındaki 900'e yakın şubeden, her ay 12 milyon noktaya gönderi taşıyor. Günlük gönderi miktarı 450 bini aşan Aras Kargo, ayda 5.4 milyon koli, 3.1 milyon dosya taşıyor. 35 yılı aşkın süredir sektörde hizmet veren şirket, yaklaşık 12 bin kişi istihdam ediyor. 2014 yılını yüzde 17 büyüme ve 750 milyon lira ciroyla kapatan Aras Kargo, son 6 yıldır ardışık olarak yaklaşık yüzde 16 büyüme rakamları kaydediyor. 100 yıllık bir dünya markası olma hedefi ile 2015 için de yüzde 19 gibi iddialı bir büyüme planı var. 2003 yılının temmuz ayından itibaren acentelik sistemini geliştiren şirket, çalışanlarına kendi iş yerlerini açma imkanı tanıyor. Şubat 2015 itibariyle şirketin acente sayısı 605'e ulaştı. Girişimcilik anlayışı ile kendi işletmesine sahip olmak isteyen, şirkete kattığı değeri, kendi işi için de sürdürmek isteyen çalışanlarının bu girişimlerini destekleyen Aras Kargo, bugüne kadar 354 çalışanına da acentelik vererek, kendi işinin sahibi yaptı. Girişimci olarak kendi işinin patronu haline gelen çalışan, hem maddi, hem de manevi olarak profesyonel iş hayatında edindiği deneyimleri, bu sefer farklı bir kulvarda, ticaret tecrübesi ile birleştirerek, hayatlarında daha hızlı bir gelişim olanağı yakalıyor. Performans ve iç müşteri memnuniyeti sağlama anlamındaki başarıları doğrultusunda kazancını artırabiliyor.


ESKİ ÇALIŞANLARA TEŞVİK

Aras Kargo'nun eski çalışanlarının acentelik alması şirket için de artı değer yaratıyor. Yoğun emek ve çok fazla detay içeren kargoculukta, personelden gelen kişilerin, sektörü tanıyor ve işleyişi biliyor olmaları dışarıdan acente alanlara göre, daha hızlı bir şekilde işlerini geliştirmelerine olanak sağlıyor. Ayrıca, şirket içerisinden gelmelerinin sağladığı kuruma ve işlerine bağlılıkları sebebiyle de başarıları çok daha sürdürülebilir oluyor. Şu an için mevcut acenteleşme oranı % 77 olan şirketin hedefi bunu yüzde 85'ler seviyesine çıkarmak. Şubelerin acenteleştirilme sürecinde çalışanlarına öncelik tanıyan Aras Kargo'nun şu anda devam eden acentelerinden yüzde 59'u de kendi eski personeli. Onları teşvik etmek için ayrıca eski çalışanlarına özel indirimler de sunan Aras Kargo, özellikle bölge yönetimi ile operasyon, satış, insan kaynakları gibi çeşitli konularda da destek vererek, işlerini sorunsuz bir şekilde başlatmaları ve geliştirmelerine de olanak sağlıyor. Ayrıca, devam eden acentelerinin girişimcilik yönlerini geliştirilmesi amacıyla Aras Akademi bünyesinde kurulan "Girişimcilik Okulu" vasıtasıyla da, liderlik, satış, finans yönetimi ve kişisel imaj gibi konularda eğitimler veriyor. Aras Kargo, kadınları da kendi işyerlerinin sahibi olması konusunda teşvik ediyor. Toplam acentelerin 132'sini kadınlar oluşturuyor.

LOJİSTİK TÜRKİYE'NİN BÜYÜYEN SEKTÖRÜ

Türkiye'nin ulusal ve uluslararası anlamda bir lojistik merkez haline dönüşme süreci devam ediyor. Türkiye'de sadece 25-30 yıl gibi kısa bir geçmişe sahip olsa da kargo sektörü, bugün sağladığı yaklaşık 100 bin kişilik istihdamla Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden biri. Türkiye, avantajlı coğrafi konumunun yanı sıra büyüyen ekonomisi ve artan dış ticaret hacmiyle kargo ve lojistik sektörü için ciddi bir potansiyele sahip.

KAYNAK: Sabah Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr