Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD TAŞIMACILIK AŞ YILIN İKİNCİ YARISINDA KURULUYOR

TCDD TAŞIMACILIK AŞ YILIN İKİNCİ YARISINDA KURULUYOR

TCDD TAŞIMACILIK AŞ YILIN İKİNCİ YARISINDA KURULUYOR28.04.2015
Demiryollarında serbestleşme çalışmaları devam ediyor. TCDD Taşımacılık AŞ'nin 2015 yılının ikinci yarısında kurulması planlanıyor. Demiryollarında serbestleşmenin önünü açan düzenleme kapsamında oluşturulan TCDD Taşımacılık AŞ’nin oluşumuna yönelik hazırlık çalışmaları devam ediyor. Şirketin kurulması ile ilgili AB’den teknik danışmanlık hizmeti sürerken, şirketin 2015 yılının ikinci yarısında kurulması planlanıyor. Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak demiryolu sektörünün yasal ve yapısal çerçevesinin oluşturulması amacıyla 1 Mayıs 2013 tarihinde çıkarılan Türkiye Demiryolu Sektörünün Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile demiryolu taşımacılığında yeni bir sürece girildi. Demiryollarında serbestleşmenin önünü açan düzenleme kapsamında kurulacak. TCDD Taşımacılık AŞ’nin oluşumuna yönelik hazırlık çalışmaları devam ediyor. Yılsonu itibariyle TCDD ile TCDD Taşımacılık AŞ’nin ayrışması çalışmaları tamamlanacak. Böylece yük ve yolcu taşımacılığı rekabete açılacak, özel sektör kendi trenleri ve kendi personeliyle demiryolu taşımacılığı yapma imkânına kavuşacak.

AB’den teknik danışmanlık

Demiryolu alt yapısının özel sektöre açılmasını içeren Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından mevzuatta yapılacak düzenlemelere ilişkin çalışmalar devam ediyor. AB uzmanlarından konuyla ilgili 2014-2015 yıllarını kapsayan 2 yıllık teknik danışmanlık hizmeti alınıyor. Bunun amacı, sektörde eşit, serbest, adil ve sürdürülebilir rekabeti sağlamak. Danışmanlık hizmetinin ardından TCDD Taşımacılık AŞ’nin 2015 yılının ikinci yarısında kurulması planlanıyor. Taşımacılık işleri yeni kurulacak şirket tarafından yapılacak. Bu tarihten itibaren sektör tamamen serbestleşebilecek ve özel sektörün taşımacılık yapmasına yönelik demiryolu işletmeleri için lisanslama çalışmalarına başlanabilecek.

Şirketlere lisans belgesi

Demiryollarında taşımacılık yapmak isteyen bir demiryolu işletmecisi, gerekli şartları sağlayarak Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’ nden lisans alacak. Çıkarılacak altyapıya erişim ve ücretlendirme yönetmeliği kapsamında da demiryolu işletmecileri altyapı yöneticisi olan TCDD’ye belirlenecek altyapıya erişim ücreti ödeyerek taşımacılık yapabilecekler.

5 yıl devlet desteği

TCDD Taşımacılık AŞ’ye, 5 yıl devlet desteği devam edecek. Serbestleşme ile birlikte özel sektörle rekabete girecek ve anonim şirket olmasından dolayı daha fazla insiyatif sahibi olacak TCDD Taşımacılık AŞ yönetiminin, gerek yeni projeler, gerekse tarifeler konusunda farklı politikalar geliştirmesi bekleniyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr