Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / 3ÜNCÜ KÖPRÜDE SON DURUM

3ÜNCÜ KÖPRÜDE SON DURUM

3ÜNCÜ KÖPRÜDE SON DURUM07.04.2015
İstanbul’un iki yakasını birleştirecek olan üçüncü köprünün 950 ton ağırlığındaki dev tabliyesi, 14 saat süren çalışmanın sonunda yerleştirildi. Köprüde gelinen son nokta havadan da görüntülendi.

İstanbul’un yapımı devam eden üçüncü köprüsündeki çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda üçüncü köprünün ilk tabliyesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı törenle yerine yerleştirilmişti. Üçüncü köprünün ilk tabliyesinin ardından 950 ton ağırlığındaki dev tabliyesi de Avrupa yakasına yerleştirildi. İki adet Airbus A380 model uçağın ağırlığına sahip dev tabliye, 24 metre genişliği ile üzerinden 8 şeritli otoyol ve 2 şeritli demiryolu hattı geçecek şekilde tasarlandı.

Güney Kore’den gelen saç malzemeler, İzmit Gebze ve İstanbul Tuzla’daki işlemlerin ardından Yalova Altınova’da çelik tabliye haline getirildi. Yalova Altınova’da hazırlanan 950 ton ağırlığındaki dev tabliye, özel bir yük gemisi ile üçüncü köprünün ayaklarına getirildi. Çelik tabliye, bin 800 ton taşıma kapasiteli yüzer vinç yardımı ile karaya çıkartıldı. Karadaki vinçlerin yardımı ile köprüdeki yerine yerleştirilen tabliyenin 14 saat süren aralıksız çalışma sonucu montaj işlemi tamamlandı.

950 ton ağırlığa sahip çelik tabliyelerin sayısı toplamda 59 olacak. Yapımı biten dev tabliyelerin Yalova’dan getirilip köprüye yerleştirilmesi 1 hafta sürdü. Çelik tabliyelerin yenisinin ise uygun hava koşullarının oluşması ile 10 günde getirilmesi bekleniyor.

KÖPRÜNÜN SON HALİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Yapımının tamamlanması merakla beklenen üçüncü köprünün son hali ise İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından havadan görüntülendi. Köprünün üzerinde yeni montajlanacak tabliyeler için yurtdışından getirilen vinçler hazır bekletiliyor. Havadan çekilen görüntülerde üçüncü köprünün kulelerinin beton inşaatının bittiği ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun güzergahı görülüyor.

Kaynak: Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr