Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TÜRK-MACAR DEMİRYOLU ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI YAPILDI

TÜRK-MACAR DEMİRYOLU ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI YAPILDI

TÜRK-MACAR DEMİRYOLU ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI YAPILDI20.02.2015
TCDD Yük Dairesi Başkanı İbrahim Çelik, Türkiye ve Macaristan arasında yeni blok yük tren seferleri başlatılacağını bildirdi.

Türkiye-Macaristan 2. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu’nun geçen yıl yapılan toplantısında alınan karar doğrultusunda kurulan Demiryolu Çalışma Grubu’nun 3. toplantısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TCDD, Macaristan Ulusal Kalkınma Bakanlığı, MAV Macaristan Demiryolları Şirketi, Gysev Cargo ve Rail Cargo Macaristan yetkililerinin katılımı ile başkent Budapeşte’de gerçekleştirildi.

TCDD Yük Dairesi Başkanı İbrahim Çelik’in başkanlığındaki heyette, Türkiye’nin Budapeşte Başkonsolosu Ömer Acar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından Emin Tekbaş, TCDD Yük Dairesi Şube Müdürü Orhan Akçay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından AB uzmanı Şen Esra Özçelik ve TCDD Dış ilişkiler Dairesinden mütercim Çiğdem Küçük yer aldı.

Toplantıda, iki ülke arasındaki 2 milyar dolarlık ticaret hacminin arttırılması amacıyla Türkiye ile Macaristan arasında demiryolu alanında işbirliğini geliştirme, demiryolu yük taşımacılığını artırma olanakları ve tırların demiryolu ile taşınması (RO-LA), kombine kara, hava, deniz taşıma sistemleri konusunda heyetler arası görüşmeler yapıldı. Türkiye ve Macaristan arasında yeni blok yük tren seferleri başlatılması konusunda anlaşmaya varılan toplantıda, demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi için işbirliği olanaklarının artırılmasına karar verildi. Macar heyeti başkanı, Macaristan Ulusal Demiryolu Şirketi Direktörü Gabor Racz, toplantıda, iki ülkenin tarihten gelen dostluklarını ekonomik alanda da geliştirmesi gerektiğini, iki ülke başbakanlarının bu konuda gerekli adımları atarak heyetlere yol gösterdiğini belirtti.

TCDD Yük Dairesi Başkanı İbrahim Çelik, Macaristan’ın batının, Türkiye’nin ise doğunun önemli bir kapısı olduğu vurgulayarak iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılarak Macaristan ve Türkiye üzerinden Londra’dan Çin’e kadar kesintisiz bir demiryolu koridoru oluşturulabileceği ifade etti. İbrahim Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma grubunun iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, “Türkiye ile Macaristan arasında yeni blok tren seferleri oluşturarak tır kasası taşımacılığını başlatacağız. Türkiye’de açacağımız demiryolu, yapım, bakım onarım araç ihalelerine de buradaki Macar şirketleri katılacaklar. Bu sayede de işbirliğimiz gelişecek, Türkiye ile Macaristan arasındaki hem taşıma potansiyeli hem de ticaret potansiyeli artacaktır” dedi.

Kaynak: Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr