Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BURSA, LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN YENİ GÖZDESİ OLDU

BURSA, LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN YENİ GÖZDESİ OLDU

BURSA, LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN YENİ GÖZDESİ OLDU27.01.2015
Lojistik sektörü rotasını dış ticaret hacminin yanı sıra hızlı tren ve otoyol projeleriyle stratejik önemi artan Bursa’ya çevirdi. 2 yılda 71 yeni aktörün eklendiği sektörde rekabet had safhada.

Hızla büyüyen global lojistik sektörü, Türkiye’de üs haline getirdiği İstanbul’dan üretimin ve sanayinin yoğun olduğu bölgelere kaymaya başladı. Otomotiv, tekstil, makine ve gıda sektörleriyle ön plana çıkan Bursa, lojistik sektörünün yeni gözdeleri arasında yerini aldı. Kentin cazibesi; limanları, hızlı tren ve otoyol projeleriyle daha da artarken, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) 2012 yılında bin 13 olan lojistik ve taşımacılık sektöründeki firma ve şubelere ait üye sayısı son iki yılda 71 yeni üye ile bin 84’e ulaştı. Lojistik taşımacılıkta merkez konuma gelmeyi hedefl eyen Bursa’da, BTSO liderliğinde yürütülen Lojistik Köy Projesi kapsamında Lojistik Zirvesi hazırlığı da yapılıyor. Bursa’nın lojistik açıdan stratejik bir konuma geldiği görüşünde birleşen sektör temsilcileri, kentte faaliyet gösteren firma sayısının hızla arttığına ve bunun da rekabeti kızıştırdığına dikkati çekiyor.

Bursa’ya ilginin artarak büyüdüğünün altını çizen Sittnak AŞ Proje ve İş Geliştirme Müdürü Mustafa Yazıcı, bunun sebebini lojistik sektörü cirosunun yüzde 30-40’ının bölge firmaları tarafından oluşturulmasına bağladı. Bursa’daki oluşumun şubeleşme ile yaygınlaştığını belirten Yacızı, “Bursa, hava ulaşımı hariç deniz ve kara ulaşımında özellikle Doğu ve Güney Marmara ile İç Anadolu bölgelerine köprü görevi görmeye başladı. Yakın zamanda demiryolu ulaşımının da geleceği düşünülürse lojistik açısından stratejik bir konuma geliyor. Bursa’da yerleşik otomotiv ana ve yan sanayi firmaları çoğunlukta. Otomotiv sektörü stok maliyetleri çok pahalı olduğu için çok hızlı hareket kaabiliyeti istiyor. Lojistik firmaları istenilen bu hızlı hareket kabiliyetini yakaladıkları ölçüde kendilerini geliştirebiliyor. Bu açıdan Bursa firmaları lojistik sektörü açısından hayati önem arz ediyor” diye konuştu.

Türkiye’de lojistik sektöründe oyuncu sayısının olması gerekenin çok üzerinde seyrettiğine işaret eden Yazıcı, bu nedenle anormal bir rekabetin söz konusu olduğunu savundu.
‘İlgiye paralel pazar payında daralma yaşanıyor’

Bursa’ya artan ilgiye paralel olarak pazar payında daralma yaşandığının bilgisini veren Ekol Lojistik Güney Marmara Bölge Müdürü Tülay Gül, kentteki potansiyeli fark etmeyip bugüne kadar yatırım yapmayan firmaların son dönemde atağa kalktığını bildirdi. “Bursa, sanayi anlamında yakın zamana kadar İstanbul’un gölgesinde kalmış bir şehrimizdi” diyen Gül, “Otomotivde tabiri caizse İstanbul’u sollamasıyla, firmaların ilgisini çekmeye başladı. Lojistik açıdan altyapısı gelişmiş Bursa’nın, gelecekte ekonomisinin daha da gelişim göstermesiyle, lojistik üs olacağını öngörüyoruz” diye konuştu. Ekol olarak 1996 yılında Bursa’nın potansiyelini görerek yatırım yaptıklarını ve müşterileri ile ciddi diyalog ve güvene dayalı uzun soluklu işbirliklerini devam ettirdiklerini vurgulayan Gül, bölgedeki rekabet artışını aynı zamanda kalitenin yükselmesi anlamına geldiğinden olumlu bulduklarını belirtti.

‘Artan dış ticaret hacmi kenti ilgi odağı yaptı'

‘Artan dış ticaret hacmi kenti ilgi odağı yaptı' DHL Global Forwarding Güney Marmara Bölge Müdürü Serkan Timur, Türkiye’nin dış ticaretine bakıldığında, Bursa’nın ihraç payı ile üçüncü sırada yer aldığını söyledi. “Özellikle bölgede otomotiv sektörüne yapılan yatırımlar nedeniyle beklentimiz, ihracat hacminin artması ve Bursa’nın 10 yıl içinde İstanbul’dan sonra ihracat hacmi ile ikinci sıraya gelmesi yönünde” diyen Timur, bölgede artan dış ticaret hacminin uzun vadeli planlar doğrultusunda lojistik firmaları için ilgi odağı haline geldiğini vurguladı. Gemlik limanlarının son 10 yılda yatırımlar sayesinde kapasite ve teknolojik altyapı kullanımı anlamında büyük gelişim gösterdiğine dikkati çeken Timur, “Bursa ve çevresinde ihracat yapan firmaların deniz taşımacılığında alternatif servis kullanma ve müşterilerine daha kısa sürelerde sevkiyat yapabilme imkanları önemli ölçüde arttı. Bu da yatırımcılar için bölgemizi daha cazip hale getirdi” dedi.

Kaynak: Ulaşım Online

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr