Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / METE TIRMAN: YEŞİL LOJİSTİK KONUSUNDA KAMUOYU OLUŞTURULMALI

METE TIRMAN: YEŞİL LOJİSTİK KONUSUNDA KAMUOYU OLUŞTURULMALI

METE TIRMAN: YEŞİL LOJİSTİK KONUSUNDA KAMUOYU OLUŞTURULMALI20.01.2015
Konsped Genel Müdürü Mete Tırman ile demiryolu taşımacılığının önemi ve TCDD’nin serbestleşmesi hakkında Hizmetix Dergisi'ne konuştu.

Konsped’in hizmet çözümleri nelerdir?

Konsped demiryolu taşıması yapan bir firma. Ben mimarım aslında. Yaklaşık 27- 28 yıl önce tesadüf eseri mimarlıktan nakliyeye geçtim. Klasik bir soru vardır “Bir daha doğsan ne olurdun?” diye. Ben bunu gittiğim konferanslarda, konuşma yaptığım üniversitelerde, gençlere de teşvik olması amacıyla şu şekilde cevaplıyorum “Yine mimar olurdum, 10-15 yıl mimarlık yapar, ve yine nakliye sektörüne geçerdim.” Çünkü lojistik çok güzel bir sektör. Hareketli bir sektör. Bir noktada diğerine taşıma yapıyor olmanıza rağmen olaylar birbirinden çok farklı. Hiçbir olay bir öncekinin aynısı değil. Avrupa’da demiryolu taşımacılığı çok gelişmiş durumda. Ağır yükler, demiryolu ile taşınıyor. Ülkemiz açısından da belirtmek gerekirsek yakın gelecekte demiryolu daha çok tercih edilecek. Marshall yardımları Türkiye’de demiryolunun idam fermanı oldu. Ülkemizde İhtiyaç duyulan demiryolu taşımacılığı son yıllarda gelişme göstermekte. Ancak henüz yeterli değil. Karayolu taşımacılığından alternatif taşıma modlarına geçilmeli. Denizyolu ve demiryolu taşımacılığı geleceğin taşıma yöntemleri olacaktır. Buna rağmen her ikisi de Türkiye’de az gelişmiş durumda. Denizyolu taşımacılığı daha da kötü durumda. Oysa Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili.


TCDD’nin demiryolu kullanımını serbestleştirme kararı ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu karar ile demiryolu altyapısı üzerinde taşıma işine özel sektörün katılması sağlanıyor. TCDD kurumu özel sektörün katılımı ile beraber yeni bir biçime bürünüyor. İstasyonların, altyapının vs sahibi yine TCDD olacak, isteyen özel sektör firmaları da lokomotifini, vagonlarını alıp, işletebilecek. Serbestleşme gerekli bir adımdı. Önümüzdeki on yıllarda bunun pozitif etkileri görülecektir. Sektörün kalitesi yükselecektir, özel sektörün girmesi ile birlikte. Türkiye’nin ihtiyacı demiryoludur. Demiryolunun yolcu taşımasından çok ağır yük taşımasında kullanılması gerektiğini düşünenlerdenim. Konu ile ilgili bazı çalışmaların yapılması lazım. Çift hat olmalı, elektrifikasyon olmalı. Mazota bağlı olunmamalı. Sinyalizasyon olmalı. Yeşil lojistik konusunda kamuoyu oluşturulmalı. Çünkü doğanın dengesi bozuluyor. Sanayi devriminden sonra fosil yakıtların tüketimi arttı. Teknoloji çok hızlandı. Lojistik sektörü kombine taşımacılık üzerine ilerlemeli. Bunun içinde demiryolu da olmalı hava yolu da karayolu da… Ben bu anlamda demiryolunun sözcülüğünü yapıyorum.

Neden demiryolu taşımacılığı?

Güvenilirdir

*Asgari yük elleçlemesi ve yol boyu sıkı kontrol ve takip uygulaması,   demiryollarını güvenli kılar.
*Taşımaların sigorta şemsiyesi altında gerçekleştirilmesi herhangi bir ekonomik  kayıp riskini ortadan kaldırır.
*İnsana bağımlılığın azlığı hata riskini asgariye indirir.

Ekonomiktir;

*Blok trenler ile taşıma yapılması yoluyla uygun navlun şartları yaratılır.
*Kara ve Deniz taşımacılığı ile fiyatta ve kalitede rekabet, demiryollarını aranır hale getirmektedir.
*Yüksek hacim ve taşıma kapasitesi yoluyla toplu taşıma ihtiyacı duyan firma ve mal gruplarına ekonomik alternatifler sunulabilir.
*Yıllık sabit fiyatlarla taşıma yapılabilmektedir.

Hızlıdır;

*Blok Trenler ile yapılan kesintisiz ve tarifeli taşıma, demiryolu taşımacılığını deniz ulaşımından hızlı kılar, kara taşımacılığı ile eşit sürelerde ulaşım olanaklarını yaratır.
* İşlemler ve sınır beklemeleri asgari boyutlarda bulunmaktadır.
*Geçiş müsaadesi sınırlamalarına bağlı olan aksama ve gecikmeler söz konusu olmaz.
*Yaz ve kış şartlarında kesintisiz taşımacılık sağlanır, kötü hava koşullarından asgari ölçüde etkilenir.

Çevreye saygılıdır ;

*Demiryolu taşımacılığı enerji kullanımında diğer taşıma biçimlerine göre en çevre dostu taşıma biçimidir.
*Gürültü kirliliği ile mücadelede öncü konumundadır.

Kaynak: Hizmetix
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr