Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / MERKEZ BANKASI, 2015E FAİZ İNDİRİMİYLE BAŞLADI

MERKEZ BANKASI, 2015E FAİZ İNDİRİMİYLE BAŞLADI

MERKEZ BANKASI, 2015E FAİZ İNDİRİMİYLE BAŞLADI20.01.2015
Merkez Bankası, yılın ilk faiz kararını verdi. Politika faizi yüzde 8.25 seviyesinden yüzde 7.75 seviyesine çekildi. Böylece MB, yarım puanlık faiz indirimi yapmış oldu.

Merkez Bankası faiz koridorunda ise bir değişikliğe gitmedi. TCMB faiz koridorunun üst bandını oluşturan marjinal fonlama faizini yüzde 11.25, piyasa yapıcısı (PY) bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizini yüzde 10.75, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7.5'te tuttu.

Enflasyondaki iyileşmenin hızı önemli

Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağına vurgu yapan Merkez Bankası, yazılı açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi: "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir.

Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir. Para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir.

Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyondaki düşüş sürecini desteklemektedir. Bu olumlu gelişmeleri değerlendiren Kurul, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceğini öngörmektedir.

Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

Kaynak: Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr