Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKAN CANİKLİ: TEK DURAK UYGULAMASI 2015’TE HAYATA GEÇİYOR

BAKAN CANİKLİ: TEK DURAK UYGULAMASI 2015’TE HAYATA GEÇİYOR

BAKAN CANİKLİ: TEK DURAK UYGULAMASI 2015’TE HAYATA GEÇİYOR06.01.2015
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gümrük kapılarında halen altı aşamalı olan işlemlerin tek bir noktada tamamlanmasını sağlayacak olan 'Tek Durak' projesini 2015’in ilk yarısında Kapıkule ve Sarp’ta hayata geçireceklerini açıkladı. Bakan Canikli, proje ile kapılarda bekleme ve sızlanmaların önüne geçeceklerini söyledi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bakanlığının kara hudut kapılarında hayata geçireceği 'Tek Durak' projesine ilişkin bilgiler verdi.
 
Bakan Canikli, “Dünyadaki çağdaş örnekleri de inceleyerek yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda kara hudut kapılarımızda hayata geçireceğimiz 'Tek Durak' projesi ile gümrük kapılarına gelen yolcuların ve yük taşıyan araçların hali hazırda karşılaştıkları 6 aşamalı yapı tek aşamaya indirilecek. Hem gümrük hizmeti hem de pasaport işlemlerinin aynı noktada gerçekleştirilmesi ile gümrük işlemlerinin en kısa sürede neticelendirilmesini hedefliyoruz” dedi.
 
Özellikle işlem hacminin büyüklüğü dolayısıyla yoğun tır ve yolcu giriş-çıkışlarına sahne olan kapılarda yığılmalar yaşanmaması ve işlemlerin daha hızlı şekilde yürütülmesini istediklerini anlatan Bakan Canikli, “ 'Tek Durak’ projesi ile iş akış süreçlerinin uzunluğu ve fazlalığından doğan bekleme ve sızlanmaların önüne geçmiş olacağız. Zaman zaman yaşanan uzun tır kuyruklarına son verileceği gibi gümrük işlem süreçlerinin sadeleşmesi ile zamandan ve maliyetlerden tasarruf sağlanacak. Böylece hem yolcular hem de sürücüler kara hudut kapılarında modern, çağdaş ve etkin hizmet almanın mutluluğunu yaşayacaklar” şeklinde konuştu.
 
Tek Durak Projesi’nin ilk olarak Kapıkule ve Sarp Hudut Kapılarında uygulanacağını söyleyen Bakan Canikli şöyle konuştu: “Artan araç ve yolcu trafiği karşısında mevcut sahanın yetersizliği nedeniyle sahanın genişletilmesi ile artan araç ve yolcu trafiğini karşılayacak şekilde plan ve proje çalışmaları devam etmektedir. Bu çerçevede, pasaport, tescil-muayene ve kontrol işlemlerinin tek peronda yapılmasına izin verecek fiziki düzenlemelerin tamamlanması, yolcular için yolcu salonu inşa edilmesi ve yaya tüneli oluşturulması gibi çalışmaların yapılmasına hız verdik. Kapıkule ve Sarp’ta 2015’in ilk yarısında ‘Tek Durak’ projesini tamamen hayata geçirmeyi planlıyoruz. Daha sonra da diğer kapılarımızda projeyi uygulayacağız”
 
Bakan Canikli, projenin tamamlanması ile kara hudut kapılarında eşyanın risk analizi, ihbar ve şüphe halleri sonucunda kırmızı hatta yönlendirilmediği durumlarda, tescil işleminin belge kontrolü üzerinden sonuçlandırılacağını ve sahadan çıkış işlemlerinin hızla tamamlanacağını ifade etti.

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr