Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Türkiye ile İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın demiryolu yatırımları ile desteklenmesi halinde, belirlenen ticari hedeflere ulaşmanın kolaylaşacağını ve hızlanacağını söyledi.
Turgut Erkeskin, “İki ülke arasında imzalanan bu anlaşma ticaret hayatımız için oldukça önem arz ediyor. Ancak İran ile karayolunda yaşadığımız sorunlar malum, imzalanan ekonomik işbirliği anlaşmasının uygulamada başarıya ulaşması için bu sorunların çözülmesinin yanı sıra Türkiye ile İran arasında konteyner blok tren işletmeciliği hayata geçirilmelidir” dedi.
01 Ocak 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması’na göre Türkiye'den 140, İran'dan 125 olmak üzere toplamda 265 üründe gümrük vergileri aşağıya çekildi.
İran ile imzalanan ekonomik işbirliği anlaşmasını değerlendiren UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, iki ülke arasında hayata geçen bu anlaşmanın İran’la ticaret hacmimizin artması noktasında önem taşıdığını belirterek, “Türkiye’nin üretim, ticaret ve lojistik merkez olma yolunda ilerlediği bu dönemde son derece kıymetli bir adımdır. UTİKAD olarak ticareti kolaylaştıracak ve arttıracak adımların aynı zamanda lojistik sektörümüzü büyüme yolunda desteklediğine inanıyoruz” diye konuştu.
Turgut Erkeskin, Tercihli Ticaret Anlaşması’nın Türkiye ile İran arası taşımacılıkta yaşanan sorunların çözümü ve geliştirilmesi için de bir fırsat yarattığını söyledi.
“Anlaşmanın Başarısı İçin Blok Tren İşletmeciliği Hayata Geçirilmeli”
İki ülke yetkililerinin önemli çabalarına rağmen karayolu taşımacılığında akaryakıt fiyat farkı, geçiş ücreti gibi krize yol açan sorunların olduğunu hatırlatan Erkeskin şöyle konuştu:
“İran ile karayolu taşımacılığında yaşadığımız sorunlar malum; imzalanan ekonomik işbirliği anlaşmasının uygulamada başarıya ulaşması için, bu sorunların çözümünün yanı sıra Türkiye ile İran arasında blok tren işletmeciliği hayata geçirilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından Avrupa ile Türkiye arasında uzun yıllardır uygulanmakta olan konteyner blok tren işletmeciliğinde olduğu gibi İran’la da en kısa zamanda konteyner blok tren işletmeciliğine yönelik anlaşma imzalanmalı ve tarifeler belirlenmelidir.”
“Konteyner Blok Tren İşletmeciliği Nedir?”
UTİKAD Başkanı Erkeskin, konteyner blok tren taşımacılığı ile dış ticaret taşımalarının daha sistemli ve güvenli bir ortamda yapıldığını belirterek “Belirlenmiş maksimum uzunluk ve tonaj dâhilinde iki nokta arasında kesintisiz konteyner blok tren taşımacılığı ile hem maliyetlerin düşürülmesi hem de taşımacılığın hızlandırılması hedefleniyor” dedi.
Erkeskin, mevcut ticaret hacminin yükselen bir grafikle artması beklenen bu dönemde Türkiye ile İran arasında geliştirilecek bir intermodal taşımacılık sisteminin hem lojistik sektörünü karayoluna bağlı tek tip taşımacılıktan kurtaracağını, hem de İran üzerinde uygulanan ambargo nedeniyle talebi karşılayamayan denizyolu taşımacılığına da çok önemli bir alternatif olacağını belirtti.