Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD LOGİTRANS FUARI’NA KATILDI

UTİKAD LOGİTRANS FUARI’NA KATILDI

UTİKAD LOGİTRANS FUARI’NA KATILDI03.12.2014
Türkiye’nin lojistik fuarı Logitrans, 8’inci kez İstanbul Fuar Merkezi’nde 22 ülkeden 200’e yakın katılımcıyı bir araya getirdi. UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin açılış töreninde bir konuşma yaptı.

UTİKAD Başkanı Erkeskin, Türkiye’nin ve Lojistik sektörünün önemli bir değişim sürecinden geçtiğini belirterek, Türkiye’nin dünya ticaretindeki payını artırmaya yönelik politikalar izlediğini ve buradaki kilit noktanın “lojistik” olduğunu söyledi.

İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine UTİKAD Başkanı ve FIATA Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin, TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi ve UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Viyana Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Walter Ruck ve Almanya Federal Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanlığı Müsteşarı Dorothee Bär ile taşımacılık ve lojistik sektörünün temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, dünyanın dört bir yanından gelen lojistik sektörünün kilit oyuncularına, Türk ekonomisinin ve taşımacılık sektörünün bugün ulaştığı noktayı anlattı.

Sektörün büyüme yolculuğunda altyapının çok önemli olduğuna dikkat çeken Erkeskin, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki üs olma rolünde ilerlerken kıyı bölgelerinde donanımlı limanların, demiryolunda hızlı trenlerin ve İstanbul’da Marmaray, 3’üncü havalimanı, 3’üncü köprü gibi yatırımların hız kazandığını söyledi.

Türkiye’nin ve sektörün önemli bir değişim sürecinden geçtiğini belirten Erkeskin, “Türkiye, lojistik yük endüstrisinde artık çok aktif ve dinamiktir. Son on yıl içinde ülkenin ulaşım altyapısında yollar, deniz limanları, havaalanları, demiryolları, köprüler, lojistik merkezler gibi çok büyük yatırımlar yapıldı. Kamu yatırımlarının yanı sıra özel sektörümüz de yük merkezlerine yatırımlar yaptı. Bugün taşıma kapasitesi açısından bakıldığında bu yük transferini karşılayacak donanımlı tesislere sahibiz” dedi.

Günümüzün küresel ekonomik yapılanmasında ülkelerin küresel değer zincirindeki ticaretten en yüksek pay almak için stratejiler belirlediğine değinen Erkeskin, Türkiye’nin de dünya ticaretindeki payını artırmaya yönelik politikalar izlediğini ve buradaki kilit noktanın “lojistik” olduğunu söyledi.

Dünya ticaretinde hedeflediğimiz düzeye ulaşmak için lojistik sistemde gözden geçirilmesi gereken noktalar olduğunu belirten Erkeskin şunları söyledi: “Türkiye’deki lojistik merkezler daha önce planlanmış, biz onların konumunu, büyüklüğünü, yapısını ve yönetim sistemlerini yeniden değerlendirmek zorundayız. Tedarik zincirindeki en temel unsurlarımız “güvenlik” ve “görünürlük”. Güvenli tedarik zincirini oluşturmak ve geliştirmek zorundayız. Bunun için ‘dijitalleştirme’ tüm iş halkalarımızda olmalı. Lojistik sistemi içerisinde yer alan terminal işletmecileri, fiziki taşıyıcılar, taşıma işi organizatörleri, gümrük idaresi gibi tüm paydaşlara ortak tek bir platform üzerinden iletişim ve veri transferi sağlanmalıdır.”

Bu unsurların yanı sıra lojistik sektörünün iş hacimlerini artırırken yeni lojistik ürünler geliştirmesi gerektiğine dikkati çeken Erkeskin, “Yatay genişlemeye odaklanmak zorundayız. Otomotiv, taze sebze-meyve, kimya gibi sektörlere özel lojistk yapılanmalar içinde olmalıyız” dedi.

UTİKAD Başkanı Erkeskin, Türkiye’nin Avrupa-Orta-Doğu, Afrika ve Batı Asya arasında üretim ve dağıtım için bölgesel bir merkez olma yolunda ilerken sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düştüğünü ifade etti. Erkeskin, lojistiğin sadece bir yerden bir yere mal taşımak olmadığını içinde barındırdığı diğer unsurlar ile bir kültürü olduğunu belirtti. Bugün itibariyle lojistik kültürünün 3 etkenden oluştuğunu ve bunların “güvenlik kültürü, inovasyon kültürü ve kalite kültürü”  olduğunu söyledi.
UTİKAD olarak bu sorumluluk ve bilinçle hareket ettiklerini söyleyen Erkeskin, geleneksel rolüne ek olarak üyelerine ve sektöre sağladığı hizmetler ile de diğer ulusal derneklerden farklı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Üyelerimiz için sertifikalı eğitimler düzenliyoruz, mesleki eğitimlerin verildiği üniversitelere kaynak olacak kitaplar yayınlıyoruz. Dünya’da ve Türkiye’deki konferansları, toplantılara katılarak dünyadaki iyi lojistik uygulamalarını takip edip üyelerimize ve sektöre aktarıyoruz. Sektördeki sigorta bilincinin artırılmasına yönelik üyelerimize özel sigorta programlarımız var. Bizim tüm faaliyetlerimizdeki temel nokta “sürdürülebilirlik” üzerine kurulmuştur. Bu felsefemizden yola çıkarak denetim kuruluşu Bureau Veritas ile iş birliğine giderek, lojistik ve taşımacılık sektöründe yer alan firmaları sürdürülebilir büyümeye yönlendirmek için sektöre özel gerekliliklere göre yapılacak olan "Sürdürülebilir Lojistik Sertifikası" çalışmasının öncüsü olduk. Bu yıl sektörümüze en büyük katkıyı ise ev sahipliğini üstlendiğimiz FIATA Kongresi ile gerçekleştirdik. FIATA 2014 İstanbul’da 100’e yakın ülkeden 1.100’ü aşan lojistik profesyonelini ağırladık.”

UTİKAD Başkanı Erkeskin, EKO Fuarcılık yetkililerine de her yıl dünyanın dört bir yanından sektör temsilcilerini İstanbul’da buluşturan böyle bir fuara ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

UTİKAD, standıyla Logitrans Fuarı’ndaydı

3 gün süren ve 200’e yakın firmanın yer aldığı fuarda UTİKAD, çok sayıda yerli ve yabancı firma yetkilisi, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleriyle bir araya gelme fırsatı buldu.

UTİKAD ziyaretçilerine, derneğin sektöre yönelik çalışmalarına ilişkin bilgiler aktarırken, dernek merkezinde verilen eğitim programları ve sektöre yönelik yayımlanan kitaplar da tanıtıldı.

UTİKAD Başkanı Erkeskin, ATLAS Lojistik Ödülleri Töreni’nde Konuştu

Her yıl Logitrans Fuarı sırasında kazananların açıklandığı ve bu yıl 5. kez düzenlenen Atlas Lojistik Ödülleri Yarışması’nda da konuşan Erkeskin, ödüllere başvuran herkesin ve her kurumun aslında birinci olduğunu söyledi. Sektörde çok başarılı işler gerçekleştiren firmaların ve profesyonellerin bulunduğunun altını çizen Erkeskin, tüm katılımcıları ve kazananları tebrik etti.

UTİKAD Başkanı Erkeskin, Uluslararası Lojistik İşletmecileri kategorisinde “Atlas’ı almaya hak kazanan EKOL Lojistik’in ödülünü Ekol Lojistik Filo Genel Müdürü Cavit Değirmenci’ye, Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri dalında Atlas’ı almaya hak kazanan Omsan Lojistik’in ödülünü de Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan’a takdim etti.

UTİKAD Başkanı Erkeskin: Limanlarımıza ‘Otoportlar” Kurulmalı

Ayrıca fuar kapsamında AKJ Otomotiv tarafından gerçekleştirilen "Otomotiv Konferansı"nın açılış konuşması da UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin tarafından gerçekleştirildi. Erkeskin, lojistik sektörüne ilişkin son gelişmeleri otomotiv sektörünün Türkiye ve Avrupa'daki temsilcilerine anlattı.

Lojistik sektörünün ana hedefi taşıma modları arasında optimum dağılım ve verimli kullanım, zamanında teslimat, sıfır stok ve düşük maliyetler olduğunu söyleyen Erkeskin, “Lojistik firmaları da özellikle son 5 yılda otomotiv sektörüne yönelik geliştirdikleri çözümler ile onların maliyetlerinin düşmesine ve rekabetçiliklerinin artmasına imkân tanıyorlar” dedi. Otomotiv sektöründe tamamlanmış ürünlerin yüzde 94’ünün denizyolunda Ro-Ro gemileri ile taşındığını belirten Erkeskin, denizyolunun bu kadar önemli olduğu bir ortamda gereksinimlerin iyi analiz edilmesi gerektiğini ve özellikle Doğu ve Güney Marmara’da sanayinin toplandığı noktalarda “otoportlara” ihtiyaç olduğunu söyledi.

Erkeskin, Doğu ve Güney Marmara’nın Avrupa ile demiryolu bağlantısının Halkalı-Çerkezköy arasında yapılan iyileştirme çalışmaları tamamlanmadığından, Tekirdağ-Derince feribot geçişi verimli çalışmadığından ve Marmaray yük geçişleri için henüz kullanılmadığından dolayı zayıfladığını söyledi. Bu aksaklıkların özellikle Anadolu ile Avrupa arasında blok tren taşımacılığını geliştirmek ve sanayicimize önemli bir lojistik çözümü sunmak için kurulan UTİKAD’ın da ortağı olduğu BALO’nun da gelişimine set vurduğunu belirtti.

Liman ve demiryolu bağlantılarının önemine değinen Erkeskin, “Gerek otomotiv sektöründe kullanıan yedek parçaların Türkiye’ye getirilmesinde gerekse de Türkiye’de üretilen yedek parçaların ve bitmiş ürünlerin tekrar Avrupa’ya taşınmasında demiryolu önemli bir taşıma alternatifi. Bu açıdan üretim tesislerimizin ve lojistik merkezlerin demiryolu bağlantısı olması gerekiyor” dedi.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr