Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / KONTEYNER VE LİMAN TAKİP SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLDİ

KONTEYNER VE LİMAN TAKİP SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLDİ

KONTEYNER VE LİMAN TAKİP SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLDİ03.12.2014
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca geliştirilen Konteyner ve Liman Takip Sistemi hayata geçirildi. Söz konusu sistem sayesinde, ülkemize giriş yapan ve ülkemizden çıkış yapan konteynerlere ilişkin bilgilerin elektronik ortamda kayıt altına alınması, limanlarda gerçekleştirilen gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması, hızlandırılması ve liman işlemlerine bağlı maliyetlerin azaltılması hedeflenmektedir. Yeni uygulamayla konteynerlerin çip aracılığıyla teknolojik olarak izlenmesi mümkün olacaktır.  
 
Mersin Limanı’nda devreye alınan sistem sayesinde gümrük idaresinin sistemleriyle liman işletmesinin sistemleri entegre edilerek gümrük denetimlerinin etkinliği artırılacak, kaçakçılıkla mücadelede kullanılan veri tabanı genişleyecektir. Bu sistem sayesinde limana gelen-giden konteynerin, liman içi hareketleri dahil olmak üzere etkin bir şekilde izlenmesi ve sağlıklı istatistik üretilmesi mümkün hale gelecektir.
 
Gümrük idaresinin otomasyon sistemleriyle limanların otomasyon sistemlerinin entegre edilmesinin önemli bir çok katkıları olacaktır. İlerleyen süreçte, gümrük idaresinin liman işletmesine vereceği talimatları bu sistem üzerinden verebilir hale gelecek. Bu da kâğıt kullanımını azaltacak ve işlemlerin güvenli ortamda yapılmasını temin edecektir.
 
Mersin’de devreye alınan Konteyner ve Liman Takip Sistemi önümüzdeki hafta İskenderun Limak limanında devreye alınacaktır. Akabinde de Ambarlı Gümrüğüne bağlı limanlarda da devreye alınacak olup, buna ilişkin test çalışmaları devam etmektedir. İlerleyen zamanda da konteyner işlemleri yapan tüm limanlarda uygulamanın devreye alınması hedeflenmektedir.

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr