YENİ DEİK

YENİ DEİK19.11.2014
Geçtiğimiz cumartesi akşamı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu'nda idik. Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'de geceye iştirak ederek birer konuşma yaptılar ve pek çok mesajı bir arada verdiler. Geceden söz etmeden önce, kısa bir süre önce Resmi Gazete'de yayımlanan, DEİK ile ilgili bir değişikliği anımsatmak isterim. Yayımlanan yönetmelik maddesi ile hem eski DEİK’in tüm malvarlığı yeni DEİK’e aktarılır iken, hem de TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TİM ve Müteahhitler Birliği’ne her yıl gelirlerinin yüzde 1’ini DEİK’e aktarma zorunluluğu getirildi. Hatırlanacağı üzere, torba yasa ile DEİK kamulaştırılmış ve yeni bir hüviyet kazanmış idi. Yeni yönetmelikle, DEİK’in kurucu kuruluş sayısı 40’tan 99’a çıktı. Kurucu kuruluşlar arasına 24 ticaret ve sanayi odası ile TİM’e bağlı 26 ihracatçı birliği de girdi. Ekonomi Bakanlığı’na ise kurucu kuruluş statüsünü sona erdirme ve yeni kuruluş ekleme yetkisi tanındı. DEİK Genel Kurulu delegeleri; kurucu kuruluşlardan birer üye, iş konseyi başkanları, DEİK artık onursal üyelerinin yanı sıra bakanlıkça belirlenen 25 üyeden meydana gelmekte.

Anayasal açıdan bu değişikliklerin yapılamayacağı tartışması bir yana dursun, genel kurul son derece çarpıcı ve hınca hınç dolu bir salon ve atmosferde gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan konuşmasında, DEİK'in “Yeni Türkiye” vizyonunun önemli bir parçası olacağından söz etti. Vardan, DEİK'in yeni dönemde sadece heyet ve organizasyon düzenleyen değil; iş geliştiren, dış ekonomi gündemine katkı veren, projeler üreten bir kurum olacağını vurguladı. Vardan ayrıca, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ve Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm programlarının da yeni dönemde DEİK olarak eğilecekleri diğer konular olacağını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “ABD ve AB, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ile bir araya geliyor. ABD Japonya’dan Yeni Zelanda’ya kadar 16 Asya Pasifik ülkesi ile yeni bir ticaret ve yatırım ortaklığı oluşturacak. Dünya ticaretinin 3’te 2’sinden fazlası 2 ayrı blok ile ama organik bir bağda yer alacaklar. Biz Türkiye olarak bu blokların dışında kalmayı asla kabul etmiyoruz” diyerek önemli bir mesajın altını çizdi. Bakan Zeybekci, “Artık ‘yeni bir dünya kurulur, Türkiye o dünyada yerini alır’ demiyoruz. ‘Yeni dünya kurulurken, Türkiye o yeni dünyayı kuranlardan olur’ diyoruz” ifadelerini kullandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, "Yeni Türkiye'de devlet olarak görevimiz sizlerin önünü açmak; sizlerden de isteğimiz ölçeğinizi küçük tutmamanız" dedi. “Şirketler ölçeklerini ve hedeflerini küçük tutarlarsa, ülke siyasetçileri ne kadar büyük hedeflerden bahsederlerse bahsetsinler, o hedeflere ulaşılmaz" dedi. Başbakan Davutoğlu ayrıca önümüzdeki dönem hedefinin teknoloji yoğun üretime ağırlık vermek olduğunu da ifade ederek gelecekteki rota üzerine de işaret vermiş oldu. Ne diyelim, bize de bu temennilere katılmak düşüyor.

HAKAN ÇINAR / DÜNYA GAZETESİ
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr