Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / YENİ GÜMRÜK KAPILARI AÇILACAK

YENİ GÜMRÜK KAPILARI AÇILACAK

YENİ GÜMRÜK KAPILARI AÇILACAK11.11.2014
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından  "Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarının" birinci bölümünün açıklandığı basın toplantısına katıldı.

Ankara Palas'ta yapılan basın toplantısında bir gazetecinin "Gümrük işlemlerinin hızlandırılacağını ve gümrük kapısı sayısının artırılacağını söylediniz. Bunların yerleri belli mi ve nasıl bir hızlandırma işlemine tabi tutulacak?" sorusuna Davutoğlu, "Son 12 yıl içinde en yakından takip edilen hususlardan birinin Türk ekonomisinin dünyaya açılması. ABD, Rusya, Kanada, Brezilya gibi, kıta ölçekli ve coğrafi olarak Türkiye'den büyük ülkelerden. Türkiye'nin ölçeğini coğrafi olarak büyütebilmesi için önündeki engelleri kaldırması gerekir. Vize,Ticaret kısıtlamaları gibi. Dolayısıyla vizeler kaldırılacak, serbest ticaret anlaşmaları artırılacak, daha çok ülkeyle sektörel bazda etkileşime geçilecek ve ticaret alanımızı genişleteceğiz. Ticaret alanımızı genişletmenin de en önemli araçlarından biri gümrük kapılarındaki işlemlerin kolaylaştırılması ve gümrük kapılarının sayısının artırılması ve Türkiye'nin dışarıya dönük perspektifinin bu anlamda güçlendirilmesi" yanıtını verdi.

Yeni Gümrük Kapıları Açılacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de gümrük kapılarında verilen hizmetin hızlandırılması ve kalitenin yükseltilmesi çerçevesinde yeni gümrük kapılarının açılması ve mevcut gümrük kapılarında iş akışının daha rasyonel hale getirilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Bakan Canikli, yeni gümrük kapılarının açılması çerçevesinde Gürcistan, İran ve Irak başta olmak üzere söz konusu ülkelerle ilave gümrük kapılarının açılması noktasında çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Bunlardan birkaçının önümüzdeki günlerde açılacağını bildiren Canikli, birkaçının da yatırım aşamasına geldiğini söyledi. Mevcut kapılardaki işlemlerin hızlandırılması noktasında da tek durak projesinin son aşamaya geldiğini belirten Canikli, "Sarp, Kapıkule ve Habur sınır kapıları başta olmak üzere bir araç işlem görürken 4 durakta 6 işlemden geçmektedir. Şimdi tamamını tek durakta eğer gerçekleştirebilirsek, tümünü bakanlığımız elemanları tarafından yapılabilir hale getireceğiz" diye konuştu.

Hızlandırma yapılırken güvenliğin elden bırakılmamasının önemine değinen Canikli, gümrük mevzuatına aykırı işlemler konusunda gerekli denetimlerin yapılması ve zafiyetin oluşmaması gerektiğini söyledi.

Etkili bir denetim için teknolojik imkanları yoğun bir şekilde devreye gireceğini ifade eden Canikli, "Özellikle araç ve eşyaların tümünün hızlı bir şekilde X-Ray cihazlarından  geçirmeyi hedefliyoruz. Bunun için 2015 bütçesinden ciddi bir kaynak ayrıldı. Bu şekilde, uluslararası standartların da ötesinde bir organizasyon gerçekleştirilmiş olacak. Bazı gümrük kapılarında işleyişte teknik anlamda sıkıntılar var. Sarp Sınır Kapısı bunların başında geliyor. 6'sında proje ihalesi yapılıyor. 8 ay içerisinde tamamlanmış olacak. Yeniden inşa ediyoruz. Diğer kapılarımızda da benzer çalışmalar var. Her ay, her geçen gün kalitenin artmasını, hızlı işlemlerin sonuçlarını göreceğiz inşallah" dedi.

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr