Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI TAVIN

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI TAVIN

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI TAVIN17.09.2014
TAV Havalimanları Holding, rakibi Limak Holding’in konsorsiyum liderliğini yaptığı Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yüzde 40 hissesini satın aldı.

Dünyanın en hızlı büyüyen havalimanları arasında gösterilen İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Havalimanı, iki ezeli rakip TAV ve Limak Holding’in el sıkışmasıyla TAV yönetimine geçiyor. TAV, Sabiha Gökçen’deki Limak Holding’e ait yüzde 40’lık hisseyi 285 milyon Euro’ya satın aldı. Sabiha Gökçen’in yüzde 60’ı Malaysia Airport Holding’e ait.

Ezeli Rakipler El Sıkıştı

İki şirket, bugüne kadar başta Sabiha Gökçen ve üçüncü havalimanı ihalesi olmak üzere birçok ihalede rakip oldular ve üst düzey “atışmalarla” gündeme geldiler. TAV yönetiminin, üçüncü havalimanı ihalesi öncesinde yaptığı iddialı açıklamalar gündem olmuş daha sonra kaybettikleri ihalenin ardından moral bozukluğu yaşarken borsada da hisseleri değer kaybetmişti. Limak Holding’in aralarında bulunduğu konsersiyumun üçüncü havalimanı ihalesini almasıyla, İstanbul “hava sahasında” ağırlığını yitirdiği düşünülen TAV, bu adımla önemli bir hamle yaptı. TAV, üçüncü havalimanının faaliyete geçmesinin ardından Atatürk Havalimanı’nın kapanmasıyla kaybedeceği pazarı korumak için stratejik adım attı. Yaklaşık bir yıldır İSG havalimanı için Limak ile görüştüğü bilinen TAV, rakibini ikna ederek yüzde 40’lık hisse için el sıkıştı.

TAV, ilk etapta Hintli GMR grubuna ait yüzde 40’lık hisseye talip olmuş görüşmeler yapmıştı. Ancak havalimanı için Malezyalı ortak da atağa geçerek, hissede öncelik hakkıyla Hintli GMR’nin yüzde 40 hissesini alarak payını yüzde 60’a çıkarmıştı. TAV ve Limak arasında el sıkışılan hisse değişiminde son sözü hissede öncelikli konumuyla Malezyalı ortak söyleyecek. Ama her iki şirket üçüncü ortağın bu anlaşmadan daha önce haberdar edildiğini ve sorun çıkmayacağını belirtiyor. Sözleşmeye göre gerekli onayların alınması ve işlemin tamamlanmasının ardından TAV ve Malaysia Airport, Sabiha Gökçen’de ortak olarak havalimanının yönetiminde eşit paya sahip olacak.

Kaynak: Hürriyet
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr