Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / AĞUSTOS AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

AĞUSTOS AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

AĞUSTOS AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI02.09.2014
İhracat ağustosta yüzde 5.2 artışla 11.07 milyar dolar oldu; Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatı gerçekleştirildi. 8 aylık ihracat ise 104.6 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin ihracatı ağustosta yüzde 5.2 artışla 11.07 milyar dolar oldu. Böylece, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatı gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ağustos ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini açıkladı.

Ocak-ağustos döneminde ihracat yüzde 5,3 artışla 104 milyar 617 milyon dolara ulaştı. Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükseldi.

Ağustos ayında Irak'a ihracat yüzde 27 düşüşle 632 milyon dolar, Rusya'ya yüzde 14 düşüşle 499 milyon dolar oldu.

Irak’a İhracatta Normalleşme Gözleniyor

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak ile ticarette normalleşme sinyalleri almaya başladıklarını; temmuzda beşinci sıraya gerileyen Irak'ın ağustosta üçüncü sıraya yükseldiğini söyledi.

Büyükekşi, Irak’a ihracatta yaşanan son gelişmelere ilişkin “IŞİD’in saldırıları sonrasında Irak’a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başlamıştık. Haziran ayında ihracatımız yüzde 21 gerilerken, Temmuz’da Irak ihracatında yüzde 46’lık gerileme kaydetmiştik. Ağustos’ta bir normalleşme gözlemliyoruz, Irak’a aylık ihracat Ağustos’ta yüzde 27 azaldı. Alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor ancak mümkün olan diğer yollardan da Irak’a vazgeçilmez tedarikçi olarak mal ihracına devam ediyoruz” diye konuştu.

Komşularla Barış, İşbirliği ve Yatırım Olmazsa Olmazımız

Ermenistan ile sınır kapısının bir an önce açılması ve ticaretin daha da canlanması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, “Ticaret ilk önce komşularla yapılır. Sınır kapıları kapalı bir bölgede de hem üretim hem de ihracat cılız kalır. Umuyoruz ki Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilaf biter, uzlaşma güçlenir ve Ermenistan sınır kapısı da açılır. Biz bu anlamda komşuları ile barış içinde ticaret ve yatırım yapan bir Türkiye hayal ediyoruz, Türkiye bu bakış açısıyla meseleleri çözümlemeye ve engelleri aşmaya devam edecek” dedi.

Ucuz Borçlanmada Deniz Bitiyor

Dünya ekonomisinin geçen yılın üzerinde, ancak bu yılın başındaki öngörülere göre daha düşük bir tempoda büyümesinin beklendiğini belirten Büyükekşi, ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeden çıkışı sonbaharda bitirmesi ve 2015’in ilk çeyreğinde kademeli faiz artırımı sinyallerini daha sık vermeye başlamasının koşullara ilişkin öngörülerin daha temkinli yapılmasının altını çizdiğini vurguladı.

Büyükekşi ayrıca, FED’in faiz artırımlarının daha erken de gerçekleşebileceğini belirterek, zorlaşacak likitide koşullarına yönelik önlemlerin her ölçekte alınması gerektiğini vurguladı. Büyükekşi “Küresel mali piyasalar ve gelişen ülkeler için ucuz para döneminin sonuna geliyoruz. Artık bol likitide ve ucuz borçlanmada deniz bitiyor” dedi.

Türkiye Ekonomisi İhracatla Büyüyecek

Türkiye ekonomisi ihracatın desteğiyle büyümeye devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi “Bunun sonucunda da Türkiye’nin 2014 büyüme tahminleri yükseliyor. S&P Türkiye için 2014 büyüme beklentisini yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a, 2015 beklentisini ise yüzde 2,7’den yüzde 3’e yükseltti.

Diğer taraftan Fitch 2014 büyüme beklentisini yüzde 2,5’ten yüzde 2,7’ye çekti. İhracatçılarımızın yılsonu büyüme beklentisi ise son anketimizde yüzde 4,0 olarak ortaya çıktı” dedi. TİM Başkanı bu büyüme performansının gerçekleştirilmesine yönelik olarak bölgemizdeki tüm olumsuz gelişmelere rağmen son derece iyimser beklenti içerisinde olduklarını vurguladı.

TUİK tarafından açıklanan verilere göre yılın ilk 7 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 67’ye yükseldiğini belirten Büyükekşi, bu seviyelerin korunması gerektiğini belirtti.

İhracatçıların yılsonu için dolarda 2,13 Euro’da ise 2,86 rakamlarını tahmin ettiklerini belirten Büyükekşi; ihracatçıların rekabetçi kur seviyesi beklentisinin ise dolarda 2,10-2.15 Euro’da ise 2,85-2,90 aralığı olduğunu belirtti. Kurlardaki mevcut seviyelerin ihracatçılarımızın rekabetçi buldukları seviyelere yakın olmasınının olumlu olduğunu ve rekabetçi kurun etkisinin önümüzdeki dönemde ihracatta daha da iyi görüleceğini belirten Büyükekşi, önemli olanın kurdaki dalgalanma ve spekülasyonların önüne geçilmesi olduğunu vurguladı.

Bilgi ve Teknoloji Rekabetinde Fark Yaratılmalı

TİM Başkanı Büyükekşi, gelecek hedeflerine varmak için orta ve uzun vadeli stratejilere ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Sıradışı işler yapmadan, fark yaratmadan bilgi ve teknoloji rekabetine girilemeyeceğini belirten Büyükekşi, katma-değer artışını merkezine alan, inovasyon temelli bir ekonomi anlayışının Türkiye’nin ekonomik büyümesinin en önemli gündem maddesi olması gerektiğini söyledi.

TİM Başkanı, ihracatçılar olarak Türkiye’de sanayiciliğin, inovasyonun, Ar-Ge yatırımlarının yeniden özendirilmesine dair oldukça kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, bu çalışmanın ön bulgularını hükümet yetkilileriyle paylaştıklarını, kapsamlı neticelerini de en kısa sürede ekonominin baş aktörleriyle paylaşacaklarını vurguladı ve şöyle devam etti:

“Bu amaçla Ar-Ge ve inovasyona daha fazla önem veren, tasarım ve markalaşmayı öne çıkaran bir üretim yapısı ülkemizin geleceğe açılan kapısı olacak. Eğitim sistemimizin de geleceği kavrayacak ve şekillendirecek bireylerin yetişmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi de bir başka gereklilik. Çalışan kesimin ortalama süresi dikkate alındığında elde etmiş olduğumuz milli gelir seviyesi dünya ortalamalarının en üstünde, dolayısıyla eğitime öncelik vererek, daha akılcı yatırımlarla çıtayı yukarı taşımak gerekiyor."

Kaynak: Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr