Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / ‘PLAKA’ FORMÜLÜYLE IRAK’A GÜVENLİ TİCARET

‘PLAKA’ FORMÜLÜYLE IRAK’A GÜVENLİ TİCARET

‘PLAKA’ FORMÜLÜYLE IRAK’A GÜVENLİ TİCARET12.08.2014
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, güvenlik sorunlarının yaşandığı ve geçtiğimiz aylarda bazı TIR şoförlerinin kaçırıldığı Irak’a yönelik ihracatın, ülkenin orta ve güney bölgelerine Irak plakalı araçlarla yapıldığını bildirdi. Zeybekci, “Ülkemizin Irak’a yönelik ihracatı büyük oranda Habur sınır kapısı kullanılmak suretiyle yapılmaktadır” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu’nun Ortadoğu’ya yapılan ticarete ilişkin soru önergesine Zeybekci’nin verdiği yanıt, bir süre önce bölgeye ihracat yapan TIR şoförlerinin çeşitli örgütler tarafından kaçırıldığı Irak’a ilişkin ilginç bir önlem alındığını ortaya koydu. Zeybekci, şunları kaydetti:

“Ortadoğu ülkelerine yönelik sevkiyatlar çeşitli güzergâhlardan gerçekleştirilmektedir. Suriye’ye yönelik taşımalar Cilvegözü sınır kapısı kullanılmak suretiyle tampon bölgeden, yüklenen dorselerin Suriye plakalı araçlara aktarılması ve buradan da Suriye içerisindeki varış noktalarına ulaştırılması yoluyla gerçekleştirilmektedir. Irak’a yönelik ihracat büyük oranda habur sınır kapısı kullanılmak suretiyle yapılmaktadır. Kuzey Irak’a sevk edilen ihraç ürünlerinin yüzde 60-70 oranındaki bölümü Irak’ın orta (Bağdat ve civarı) ve güney (Basra ve civarı) bölgelerine Zaho, Erbil ve çeşitli aktarma noktalarında yük ve dorse aktarımı yapılarak Irak plakalı araçlarla taşınmaktadır. İran üzerinden yeni hatlar açılması için de çalışılıyor.”

Ek Süre Veriliyor

Nihat Zeybekci, “Başta Hatay olmak üzere, Körfez ülkelerine taşımacılık yapan firmalarımızın iştigal ettiği şehirlerde yerleşik özel sektörle yakın temasta olunmuş, gelişmeler ihracatçı ve taşımacılık sektörümüzle paylaşılmıştır” dedi. Zeybekci, şunları kaydetti:

“Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelere yaşanan gelişmeler nedeniyle ihracat gerçekleşmeyen firmalarımız; dahilde işleme izin belgesi ihracat taahhütlerini kapatabilmelerini teminen belge kapsamındaki eksik ihracatın tamamlanabilmesini teminen 3 ay ek süre, belgesiz ihracat kredilerine 3 ay ek süre ve söz konusu olağanüstü koşulların devamı halinde ayrıca 3 ay ek süre, vergi, resim ve harç istisnası belgelerine 1 yıl ek süre uygulamalarından yararlanabilmektedirler.”

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr