Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mayıs ayında yüzde 3.3 arttı, arındırılmamış artış yüzde 1.5 oldu.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, mayıs ayında yüzde 3.3 artış gösterdi. Arındırılmamış verilerle sanayi üretiminde yüzde 1.6 artış yaşandı.
Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen aya göre yüzde 1 azaldı.
Sanayi üretiminde mayısta yıllık bazda arındırılmamış artışın yüzde 3.6, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi artışının ise yüzde 3.5 olması bekleniyordu.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,0 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,0 azaldı; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise aynı kaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 8,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5,4 arttı.
Ana Sanayide En Yüksek Düşüş Sermaye Malı İmalatında
Ana Sanayi Grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5,7 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.
Öte yandan imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 21,2 ile diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 13,3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 8,2 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması takip etti.
En Yüksek Artış Tütün Ürünleri İmalatında Gerçekleşti
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 9,8 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 4,9 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç), yüzde 3,3 ile ana metal sanayii takip etti.
Kaynak: Dünya Gazetesi