Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TİM LOJİSTİK KONSEYİNDEN OJALA İLE TOPLANTI

TİM LOJİSTİK KONSEYİNDEN OJALA İLE TOPLANTI

TİM LOJİSTİK KONSEYİNDEN OJALA İLE TOPLANTI08.07.2014
TİM Lojistik Konseyi, aralarında Finlandiya’dan (Turku School of Economics) Prof. Dr. Lauri Ojala’nın da bulunduğu Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’ni hazırlayan yetkililer ile bir toplantı yaptı.

TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen toplantıya TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen’in de bulunduğu toplantıya özel sektör temsilcileri ve lojistik eğitimi veren üniversitelerden temsilciler katıldı.

Prof. Dr. Lauri Ojala, toplantıda Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi ve Türkye’nin Endeks’teki durumu ile ilgili bilgi verdi. TİM Lojistik Konseyi üyeleri de Endeks’le ilgili düşüncelerini Prof. Dr. Lauri Ojala ile paylaştı.

İlk Endeks 2007’de Yayınlandı

Bilindiği gibi Dünya Bankası tarafından 2 yılda bir “Rekabet İçin Bağlanma: Küresel Ekonomide Ticaret Lojistiği” adlı rapor ile sonuçlarını yayınladığı “Küresel Lojistik Performans Endeksi” ilk olarak Kasım 2007’de yayınlandı. Dünya Bankası, lojistik hizmet sağlayıcıları ve akademisyenlerin ortak bir çalışmasının ürünü olan Endeksi belirleyen “anket çalışması” 160 ülkenin kıyaslanmasına imkân verirken ülkelerin sıkıntılı alanları ve fırsatları belirlemesine ve lojistik performanslarını arttırmasına olanak sağlıyor.

6 Temel Kriter

Lojistik Performans Endeksi, küresel yük sevkiyatçıları ve taşımacılarının müdahil olduğu ankete dayalı, bir ülke içindeki lojistik tedarik zinciri boyunca performansını ölçen Dünya Bankası tarafından geliştirilen bir kıyaslama aracı  olarak öne çıkıyor. Endeks’te ülkelerin lojistik performansı 6 temel kriterde değerlendiriliyor. Bu kriterler şunlardan oluşuyor:

1-Gümrükler dahil sınır denetim kuruluşlarının gerçekleştirdiği gümrükleme işlemlerinin verimliliği (formalitelerin hızı, basitliği ve öngörülebilirliği)
2- Ticaret ve taşımacılık ile bağlantılı altyapının kalitesi (limanlar, demiryolları, karayolları, bilgi teknolojileri)
3- Rekabetçi fiyatlarla sevkiyat düzenlenmesindeki kolaylık,
4- Lojistik hizmetlerde yetkinlik ve kalite,
5-Sevkiyatların izlenebilirliği,
6- Sevkiyatların planlanan zamanda ya da beklenen teslim saatinde varış yerine ulaşmasındaki zamanlama.

Turku School Of Economics

Türkiye lojistik performans endeksi Anket (araştırma), Finlandiya’daki Turku School of Economics tarafından tasarlanıyor ve uygulanıyor.

Ankete yanıt verenler dünyanın farklı yerlerindeki çok uluslu taşıma işleri komisyonculuğu (freight forwarding) şirketleri ve ekspres taşıma şirketlerinden yaklaşık 1000 çalışandan oluşuyor ve 155 ülke için bu profesyoneller tarafından 1’den (en kötü) 5’e (en iyi) kadar yapılan puanlama ile elde edilen 5 binden fazla ülke değerlendirmesi kullanılıyor.

Yanıtlayanların yüzde 55’i orta gelir grubu ülkelerden gelirken; yüzde 10’u düşük gelir grubu ülkelerden; geri kalanı ise yüksek gelir grubu ülkelerden seçiliyor. Yanıt verenlerin yüzde 45’i büyük şirketler (bunun yüzde 34’ü çok uluslu forwarder’lar ve yüzde 11’i küresel ekspres taşıyıcılar) olurken, geri kalan yüzde 55’i küçük ve orta ölçekli forwarder şirketlerden meydana geliyor.

2 Bölümden Oluşan Anket Yapılıyor

Anket iki bölümden oluşuyor:

*Birinci bölümde (uluslararası) bir ülke, o ülke dışından olan fakat o ülke ile ticari ilişkiler yürüten lojistik profesyonelleri tarafından ( her ülke için 8 ticari ortak) 6 temel lojistik performans kriteri üzerinden değerlendiriliyor.

*İkinci bölümde ise (yurtiçi) profesyoneller kendi ülkelerindeki lojistik ortama (temel lojistik süreçleri, kurumları) ilişkin detaylı veriler ve niteliksel ve niceliksel zaman ve maliyet bilgilerini veriyor.

Kaynak: Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr