Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı Irak’a olan satışlar haziran ayında yüzde 21 azaldı. Irak’taki düşüş toplam ihracat oranlarını 2,5 puan aşağı çekti. Irak’taki gerilemeye rağmen Türkiye’nin haziran ayı ihracatı Avrupa’ya satışların etkisiyle yükseldi ve yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu.
Selefî Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ta işgal ettiği bölgeler ve ortaya çıkardığı kaos, Türkiye’nin ihracatını vurdu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Irak yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya’nın ardından ikinci büyük ihraç pazarımızdı. 2014’ün ilk 5 ayında Irak’a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak haziran ayında Irak’a aylık ihracatımız yüzde 21 geriledi.” dedi. Irak’a ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin toplam ihracat artış oranını 2,5 puan aşağıya çektiğini belirten Büyükekşi, Irak’ın en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ikincilikten üçüncülüğe gerilediğini söyledi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 yılı Haziran ayına ait ihracat rakamlarını dün Kırıkkale’de açıkladı. Büyükekşi, haziran ayında ihracatın, Irak’taki gerilemeye rağmen geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar olduğunu kaydetti. İhracatın artışında Avrupa ülkelerine yapılan satışlardaki artış etkili oldu.
Irak’a ihracatın seyriyle ilgili olarak Büyükekşi, “IŞİD’in 80 vatandaşımızı kaçırması bizleri hayli üzdü. IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi yüzünden Irak’a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Şu aşamada sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor.” dedi.
Haziran ayının ilk 10 gününde herhangi bir olumsuz gelişme olmadığını, Irak’a ihracatın ikinci sıradaki yerini koruduğunu aktaran Büyükekşi, ancak sonraki yirmi günde rakamların kötüye gittiğini ve Irak’ın en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ikinci olmaktan çıkarak üçüncü sıraya gerilediğini vurguladı. Büyükekşi, “İnsanlar şu anda sadece can güvenliğini düşünüyor. Ticaret yapmayı düşünmüyor. O yüzden can güvenliğinin olduğu yerde ticaret ikinci plandadır. İnşallah bunlar geçici olarak belli bir süre içerisinde sona erer.” temennisinde bulundu.
Büyükekşi, “Avrupa Birliği ülkelerinin ilk dört aylık ithalatı yüzde 2 geriledi, 13 milyar Euro daraldı. Biz aynı dönemde AB’ye ihracatımızı yüzde 14 artırdık. Talebin daraldığı bir pazara daha fazla hacimde ihracat yapmak, belirgin bir fiyat baskısı yaratıyor. Bu da kurların belli bir seviyede tutunmasını gerektirir.” dedi. Büyükekşi, Avrupa Merkez Bankası ECB’den gelen ek parasal genişlemeyle birlikte AB’nin büyümesini ve artan iç taleple ithalatının artış trendine girmesini beklediklerini söyledi. TİM Başkanı Büyükekşi’nin açıklamasına göre haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu. Artış oranı, eğer Irak ihracat olağan seyrinde devam etseydi 2,5 puan daha fazla olacaktı. İlk 6 aylık ihracat yüzde 7,3 artışla 79 milyar 935 milyon doları buldu. Son 12 aylık ihracat rakamları ise yüzde 2,6 artış göstererek 156 milyar 594 milyon dolara yükseldi. Haziran ayında en fazla ihracatı 2 milyar 31 milyon dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, Fransa ve İtalya oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 10 artarken, İngiltere’ye ihracat yüzde 22, Fransa’ya ihracat yüzde 12, İtalya’ya ihracat yüzde 18 arttı. En fazla ihracat gerçekleştirilen 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 94 ile Suriye’de gerçekleşti.
Kaynak: Lojiport