Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TEHLİKELİ ATIK TAŞIYAN ARAÇLARA ÇİPLİ TAKİP

TEHLİKELİ ATIK TAŞIYAN ARAÇLARA ÇİPLİ TAKİP

TEHLİKELİ ATIK TAŞIYAN ARAÇLARA ÇİPLİ TAKİP03.07.2014
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, zararlı sanayi atıklarının kaçak dökümünü önlemek için çipli takip sistemine geçiyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli'de sanayi atıkları "atık taşıma lisansı" bulunan araçlar tarafından taşınmaya başlandı.

Projeyle atık taşıma lisansı bulunan 539 araç, 24 saat boyunca takip ediliyor. Güzergahın dışına çıkan ya da yükünü geri dönüşüm tesisine götürmediği tespit edilen araçların bağlı bulunduğu firmalara, 505 bin ile 5 milyon lira arasında para cezası uygulanıyor. Ayrıca, lisans iptali cezası da verilebiliyor.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Kocaeli Ulaşım Koordinasyon Merkezince hafriyat ve tehlikeli atık taşıyan araçlara çip taktırılıyor. Dorse ve çekiciye ayrı ayrı takılan çipler sayesinde tehlikeli atık, atık yağ, bitkisel atık yağ, atık akü ve tıbbi atık taşıması yapan araçlar uydudan izlenerek, hareketleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderiliyor.

Lisanslı tehlikeli atık geri kazanım, bertaraf ve ara depolama tesislerine giriş ve çıkış yapan kamyonlar, plakaları ve taşıdığı yükler görülecek şekilde kameraya kaydediliyor. Kayıtlar düzenli olarak tutularak, bir yıl süreyle saklanıyor.

Kocaeli'nin Atık Envanteri Çıkarıldı

Örnek proje kapsamında Kocaeli'nin atık envanteri de çıkarıldı. Çalışmayla atığın kaynağında azaltılması, özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması, ara depolanması, geri kazanılması, taşınması, bertaraf işlemleri sonrası kontrolü ve benzeri işlemleri kayıt altına alındı.

Kaynak: Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr