Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ABHAZYA, TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDA LOJİSTİK KÖPRÜ OLACAK

ABHAZYA, TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDA LOJİSTİK KÖPRÜ OLACAK

ABHAZYA, TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDA LOJİSTİK KÖPRÜ OLACAK26.06.2014
Abhazya’nın dış ticaretinde Türkiye’nin 200 milyon dolarla ikinci sırayı aldığını dile getiren Abhazya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gennadi, Türkiye'ye ticari girişimlerde sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Bağımsızlığını 1991 yılında ilan etmesine rağmen dünya genelinde az sayıda ülkenin resmi olarak tanıdığı Abhazya Cumhuriyeti, Türk- Rus ticari ilişkilerinde lojistik köprü olmak istiyor. Abhaz yetkililer Türk işadamlarını ülkeye yatırım için davet ediyor. Kanunla yatırım yapanlara birtakım imtiyazlar tanınıyor. Ülkede üretilen ürünler Rusya Federasyonu’na gümrüksüz ihraç edilebiliyor.

Abhazya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gaguliya Gennadiy DÜNYA’ ya yaptığı açıklamada, Türkiye ile 1991 yılına kadar olan ilişkilerin savaşla beraber duraksadığını belirterek, ticari ilişkileri yeniden canlandırmak için yoğun çaba içerisinde olduklarını belirtti. Türkiye’nin resmi olarak tanımamasından dolayı yaptıkları ticari girişimlerin sonuçsuz kaldığını dile getiren Gennadiy, “Türkiye’deki çok farklı ticaret ve sanayi odaları ile bir araya geliyoruz. Gelişmelerden birbirimizi bilgilendiriyoruz. Ortak çalışmalar için projeler geliştiriyoruz. Ancak konuştuklarımızı pratiğe geçirmede sorunlar yaşıyoruz. En büyük sorunumuz Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın engel koyması. Ticari ilişkilerin gelişmesinde Dışişleri Bakanlığı niye bu kadar etki yapar onu da anlamak zor” diye konuştu.

Abhazya’nın dış ticaretinde Türkiye’nin önemli rol oynadığını, 500 milyon dolarlık payla Rusya ilk sırada yer alırken, 200 milyon dolarla Türkiye’nin ikinci sırayı aldığını dile getiren Gennadiy, ticari ilişkilerin normale dönmesi halinde rakamların biranda katlanacağını öne sürdü.

Uzun Vadeli Toprak Kiralıyoruz

Rusya Federasyonu ile Abhazya Hükümeti’nin kendi aralarında yaptıkları anlaşmayla Abhazya’da üretilen ürünlerin Rusya Federasyonu’na gümrüksüz gönderildiğini vurgulayan Gennadiy, “Burada yapacağımız en büyük sunum yanı başımızdaki pazarı sunmak. O pazara Türk işadamlarını empoze edebilmek. Dış ticaret hacmi sürekli büyüyor. Politik ve ekonomik açıdan da Türkiye-Rusya ilişkileri sürekli gelişiyor. İki gelişen ülke için Abhazya bir lojistik köprü olarak gelişen ilişkilere hizmet verebilir” dedi.

Türkiye ile savaş öncesi yaşanan ilişkileri tekrardan canlandırıp geliştirmek istediklerini belirten Gennadiy, “Geçenlerde parlamentoda kabul edilen yabancılara destek kanunu ile çok olmasa da birtakım imtiyazlar sunuyoruz. 25-49 yıl arası uzun vadeli toprak kiralıyoruz. Ayrıca 3 yıla kadar 1 milyon doların üzerindeki yatırımlara tüm vergilerden muafiyet var” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr