Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / "İHRACATTA YAVAŞLAMA VAR"

"İHRACATTA YAVAŞLAMA VAR"

23.06.2014
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak'ta yaşanan kaos nedeniyle Türkiye'den yapılan ihracatta aksama olmadığını, ancak etkilenme ve yavaşlama olduğunu söyledi. Türkiye'den Irak'a 12 milyar dolar ihracat yapıldığını belirten Zeybekci, "Şu ana kadar çok büyük bir aksama yoktur ama tabii ki etkilenme, yavaşlama vardır" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak'taki gelişmeler nedeniyle bu ülkeye yapılan ihracatta çok büyük bir aksama olmadığını belirtti. Zeybekci, "Ekonomik olarak Kuzey Irak bizim ikinci ihraç pazarımız. 12 milyar dolar kayıtlı ihracatımız var. Kayıt dışının da yoğun bir şekilde ticarette söz konusu olduğunu biliyoruz. 12 milyar doların ihracatımız içinde Türkiye, yumurta ihracatının yüzde 90'ını, beyaz et ihracatının yüzde 70'ini, Demir Çelik ihracatının yüzde 15'ini, çimento ihracatının yüzde 20'sini Kuzey Irak'a yapıyor. Şu ana kadar ihracatta çok büyük bir aksama yoktur ama tabi ki etkilenme, yavaşlama vardır. Bunu da dikkatle takip ediyoruz. Bu yavaşlamayı nötralize etmek için de çabalarımız, gayretlerimiz var. Dileriz Kuzey Irak'taki bu yapı bir an önce düzelir, bir an önce problem ortadan kalkar. Türkiye hem oradaki canlarını kurtarır, hem de ekonomi ve ticareti fazla etkilenmez" dedi.

"Dönen Hiçbir Türk Tırı Yok"

Zeybekci, Irak'taki kaos ortamı nedeniyle dönen hiçbir Türk TIR'ının olmadığını belirtti. Türk TIR'larının ihracat ürünlerini Zaho'da Irak TIR'larına aktardığını belirten Zeybekci, "Irak'taki kargaşa nedeniyle bizim dönen hiçbir TIR'ımız yoktur. Türkiye bütün ihracatını Habur'dan göndererek 20 kilometre güneydeki Zaho'ya, Kürt yönetimi bölgesinde o bölgenin Irak TIR'larına aktarıyor. Güneye giden yedi TIR bir deneme. Onlar da bağımsız bir grup" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr