Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / U-NET 23 HAZİRAN’DAN İTİBAREN İÇ GÜMRÜKLERDE UYGULANACAK

U-NET 23 HAZİRAN’DAN İTİBAREN İÇ GÜMRÜKLERDE UYGULANACAK

U-NET 23 HAZİRAN’DAN İTİBAREN İÇ GÜMRÜKLERDE UYGULANACAK17.06.2014
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmeye göre, sınır kapılarında gerçekleştirilen U-NET kayıt ve kontrol işlemlerinin 23 Haziran’dan itibaren iç gümrük idarelerinde uygulanmaya başlayacak.

TIR Karnesi ya da NCTS sistemi üzerinden çıkış yapacak araçların U-NET Otomasyon Sistemi kayıt ve kontrol işlemleri hareket gümrük idaresinde tamamlanacak ve işlemleri tamamlanmayan araçların hareketine izin verilmeyecek.

Kara sınır kapılarında ibraz edilen uluslararası taşımacılığa ilişkin Geçiş Belgesi gibi bilgi ve belgelerin hareket gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekecek.

68 No.'lu “Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ” kapsamında usulsüz şekilde yapılan taşımalarda Yabancı plakalı araçların yapması gereken ödemeler hareket gümrük idaresine Tebliğ eki Tutanak kapsamında ödenecek ve aracın sevki ancak gerekli şartların oluşmasına müteakip gerçekleştirilecektir.

Ro-Ro kapsamında taşıma yapan taşıtların, yurtdışından gelen taşıtların, yurtdışına çıkan boş taşıtların, ülkemizden transit geçen taşıtların ve BİLGE Sisteminden Detaylı Beyan Modülü kullanmak suretiyle tescil edilen transit beyannamelerinin, İzinli Göndericiler tarafından gerçekleştirilen taşımaların ve ihracatta yerinde gümrükleme yetkisi kapsamında işlem gören eşyaya ilişkin taşımaların U-NET Otomasyon Sistemi kayıt ve kontrol işlemleri sınır gümrük idaresinde tamamlanacak.

Sınır Kapılarında U-NET Otomasyon Sisteminin çalışmaması durumunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında imzalanan protokoldeki “Hudut Kapısında, U-NET Otomasyon Sistemi 15 dakika çalışmaması durumunda, sistem kontrolü yapılmaksızın taşıtların çıkış işlemine izin verilecektir.”  hüküm kapsamında işlem yapılacak.

Kaynak: Kamyonum
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr