Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE İLE ÇİN GÜMRÜK İDARELERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

TÜRKİYE İLE ÇİN GÜMRÜK İDARELERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

TÜRKİYE İLE ÇİN GÜMRÜK İDARELERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI17.06.2014
Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye Gümrük İdareleri arasında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması  revize edildi.

2002'den bugüne kadar yürürlükte bulunan İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması'ının revize edilmesine ilişkin anlaşma, Pekin'de yapılan Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı’nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile Çin Gümrük İdaresi Bakanı YU Gouangzou tarafından imzalandı.

Anlaşma ile Çin ve Türk Gümrük İdareleri arasında tesis edilen yakın işbirliğinin yanı sıra gümrük idareleri başkanları düzeyinde İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Ortak Komitesi kuruldu. Bu komite düzenli olarak bir araya gelerek iki ülke gümrük idareleri arasındaki konuları üst düzeyde ele alacak.

Çin ve Türk Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı'nda iki ülke arasındaki dış ticaret ve istatistik farkları, Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması, Kıymet Veri Bankası’na erişim, Çin’in TIR Sözleşmesi’ne katılımı, Çin'in İpek Yolu İşbirliği ve Kervansaray Projesi'ne katılımı ve tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması konusunda işbirliği yapılması kararlaştırıldı. Yetkilendirilmiş Yükümlü Sistemi konusunda Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalamaya varacak bir işbirliğine gidilmesi gibi önemli konular görüşüldü ve bu konularda çalışma grupları oluşturulmasına karar verildi.

İmza töreninde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu da hazır bulundu.

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr