Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TÜRKİYE 1. ÇEYREKTE YÜZDE 4,3 BÜYÜDÜ

TÜRKİYE 1. ÇEYREKTE YÜZDE 4,3 BÜYÜDÜ

TÜRKİYE 1. ÇEYREKTE YÜZDE 4,3 BÜYÜDÜ11.06.2014
Türkiye ekonomisi 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdü. Beklenti yüzde 4,2'lik büyüme yönündeydi. Çeyreklik bazda büyüme ise yüzde 1,7 oldu, beklenti yüzde 0,4 seviyesindeydi. İnşaat sektörü yüzde 5,2 ile birinci çeyrek büyümesinde motor sektör oldu

2013'te Yüzde 4 Büyüdü

Türkiye ekonomisi 2013 yılında gibi yüzde 4 büyüdü. Kişi başı gelir 10 bin 782 dolara yükseldi. 2013'ün son çeyreğinde ise büyüme yüzde 4,4 oldu. Beklenti büyümenin yüzde 4 seviyesinde olması yönündeydi.

Bakan Şimşek Ne Dedi?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Şimşek, "Türkiye ekonomisi yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyümüştür" dedi. Büyüme rakamlarını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2014 yılı ilk çeyreğinde siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisi yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyümüştür. Bahsettiğim bu faktörler iç talep üzerinde baskı yaratmış olsa da en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyi dış talebi olumlu yönde etkilemiştir" dedi.

Şimşek büyüme rakamlarını şöyle değerlendirdi: "Yılın ilk çeyreğinde dış talep büyümeye 2,7 puan katkı yapmıştır. Özel sektör tüketimi ise 2,1 puan ile büyümeyi destekleyen en büyük ikinci unsur olmuştur. Yılın geri kalanına baktığımızda ise yerel seçimlerinin ardından pekişen siyasi istikrar, piyasaların istikrara kavuşması ile para politikasındaki göreceli gevşeme iç talebi destekleyici yöndedir. Zira ekonomiye dair öncü göstergeler de bu durumu teyit etmektedir. ABD ve AB ekonomilerindeki toparlanma, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesi dış talep koşullarındaki iyileşmeyi daha da destekleyecektir. Bu çerçevede 2014 yılında büyümenin daha dengeli bir yapıda gerçekleşmesini bekliyoruz. Yıl sonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir. Ilımlı büyüyen iç talep ile güçlenen dış talep ise azalan cari işlemler açığında kendisini göstermektedir. Öte yandan istihdamdaki artış eğilimi 2014 yılında da devam etmektedir. İşgücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranı küresel kriz öncesindeki seviyelere yakın seyretmektedir."

Bakan Zeybekci Ne Dedi?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyümenin sonraki çeyreklerde aşağı gitmesinin mümkün olmadığını söyledi.

'Şükürler Olsun Ki Türkiye Büyümesine Devam Edecek'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarına ilişkin, "Bu büyüme rakamları bizi haklı çıkarmıştır. Allah'a şükürler olsun ki Türkiye büyümesine devam edecektir" dedi. Bir gazetecinin "Türkiye'nin büyüme rakamları açıklandı. Yıl sonu ile ilgili öngörünüz nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Zeybekçi, "Büyüme rakamları Türkiye açısından son derece önemli. 6 ay oldu bakanlığa başlayalı. Farklı bir şey söylemeyeceğim. Türkiye büyümek, üretmek, ihracatını ve istihdamını arttırmak zorunda olan bir ülke. Bunları bildiğimiz için ekonomi politikalarımızı ona göre belirliyoruz. Büyüme rakamları ile 33 Avrupa ülkesi arasında en hızlı büyüyen ülke olduk. Henüz 3'ü açıklanmadı ama 25 AB üyesinden daha hızlı büyüdük. Türkiye, 1. çeyrek büyüme verisi açıklanan 19 G-20 ülkesinden daha hızlı büyüdü. Türkiye, OECD'de büyümesi açıklanan ülkelerden daha fazla büyüdü" diye konuştu.

Eksiye Düşmeden...

Türkiye'nin yılın ikinci çeyreğinde de aynı şekilde büyümesini sürdüreceği öngörüsünde bulunan Bakan Zeybekçi, "Türkiye büyümesini eksiye düşürmeden devam ettirecektir" değerlendirmesinde bulundu. Küresel krizde istihdamın azaldığı bir dönemde Türkiye olarak istihdam yaratmaya devam ettiklerini belirten Zeybekçi, "Türkiye, istihdamını arttırmada dünyada bir numara olmuştur. Bunları üst üste koyduğunuzda, yıl sonu itibariyle büyümesini aşağıya doğru getirmek mümkün değildir. Geçtiğimiz dönemde bazı enstitü ve bazı derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin büyümesini aşağı yönlü revize etti. Bu teknik ve matematik olarak mümkün değil. Türkiye'nin elde bütün verileri, bu şekilde büyüme olmayacağının göstergesidir. Önünüzdeki dönemde Türkiye ihracatını, üretimini, yatırımını ve büyümesini arttırıp, bu zinciri güçlendire (yoluna) devam edecektir" diye konuştu. Türkiye'nin orta vadeli hedeflerinin üzerinde seyreden bir ülke olduğuna dikkati çeken Zeybekçi, "Bu büyüme rakamları bizi haklı çıkarmıştır. Ekonominin tüm aktörlerini, dinamikle bilen, hisseden bir hükümetiz. Bu doğrultuda 2. ve 3. çeyreği de rahatlıkla görebiliyoruz. Allah'a şükürler olsun ki Türkiye büyümesine devam edecektir" ifadesini kullandı. Zeybekçi, milli gelirde 2016 için hedeflenen 12 bin 600 dolarlık yüksek gelir seviyesi çizgisinin 2015 yılı sonu itibariyle yakalanabileceğini söyledi.

Kaynak: Habertürk
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr