Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKTE “YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ” KAPSAMI GENİŞLİYOR

GÜMRÜKTE “YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ” KAPSAMI GENİŞLİYOR

GÜMRÜKTE “YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ” KAPSAMI GENİŞLİYOR21.05.2014
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük işlemlerinde güvenilir firmalara verilen yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne ilişkin yeni düzenlemelerin bu hafta içinde hayata geçirileceğini bildirdi.

Yazıcı, 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerini, bu kapsamda gümrük işlemlerinin hızlı, etkin, güvenli ve basit bir şekilde yürütülerek yasal ticaretin kolaylaştırılması için mevzuat değişikliği çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.

Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının 2013 yılı ocak ayında ihracat öncelikli düzenlemelerle hayata geçirildiğini ve yeniden düzenlenen Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği ile ithalat boyutunun düzenlendiğini belirten Yazıcı, getirilen en önemli yenilikler arasında ithalatta yerinde gümrükleme ve izinli alıcı uygulamalarının bulunduğunu kaydetti.

Yazıcı, yeni uygulamalar sayesinde ihracat eşyasında olduğu gibi ithalat eşyasının da gümrüğe getirilmeksizin, doğrudan izin sahibi firmaların tesislerine götürülerek gümrük işlemlerinin burada gerçekleştirilmesinin mümkün olacağını belirtti.

Söz konusu izne sahip firmaların gümrük işlemlerini azami 20 gün içerisinde tesislerindeki güvenli depolama alanlarında tamamlayabileceklerini, üretime hızlı geçişi sağlamak üzere ise işlemleri 48 saat içerisinde tamamlanacak eşyanın ithalatının eşya taşıma aracından boşaltılmadan yapılabileceğini kaydeden Yazıcı, ayrıca büyük hacimli eşya ile konteynerlere ilişkin işlemlerin tesislerde açık alanda yürütülmesinin mümkün olacağını vurguladı.

Bu uygulama sayesinde özellikle imalat yapan firmaların gümrüklerde bekleme sürelerinin azalacağını ve buna bağlı maliyetlerin minimize edileceğini belirten Yazıcı, uygulamanın firmalara uluslararası rekabette gümrük uygulamalarını avantaj haline getireceğini kaydetti.

Uygulamalardan yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip taşıyıcılar ile ithalatçıların faydalanabileceğini belirten Yazıcı, bu kapsamda ithalatta yerinde gümrükleme iznine sahip olabilmek isteyen firmaların, imalatçı olması, son 1 yıl içerisinde belirli miktarda dış ticaret işlemini gerçekleştirmesi ve ayrıca gerekli miktarda teminatı gümrük idaresine sunması gerektiğini ifade etti.

Kağıtsız Gümrük

Kağıtsız gümrük uygulamasının yetkilendirilmiş yükümlü firmalarının ithalat işlemlerinde de başlatıldığını hatırlatan Yazıcı, bu uygulama sayesinde gümrük işlem sürelerinin yaklaşık yüzde 50 azaldığını, yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması ile kağıtsız gümrük uygulamalarının yaygınlaşacağını bildirdi.

Bakan Yazıcı, bu uygulamalardan yararlanacak firmaların güvenlik kriterlerinin önemli olduğunu ve firmaların tesislerinde eşyanın gümrük işlemlerinin yapılacağı belirterek, işlemler devam ederken eşyanın bekletileceği güvenlik standartlarına sahip kapalı bir güvenli depolama alanının ve eşyanın taşıma aracında bekletilmek istenilmesi halinde güvenli park alanının bulunması gerektiğini ifade etti.

Yapılan düzenlemelerle tüm yetkilendirilmiş yükümlüler için yeşil hat ve sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı tanındığını kaydeden Yazıcı, bu firmaların sınır kapılarındaki yoğunluğa tabi tutulmaksızın geçiş önceliği kazanacağını belirtti.

Yazıcı, daha önce getirilen kolaylıkların verimliliği artırmak üzere yapılan düzenlemede ihracatta yerinde gümrükleme ve izinli gönderici uygulamalarının kapsamının genişletildiğine dikkati çekerek, izinli göndericilere birden fazla tesiste yükleme yapma ve A, B sınıfı onaylanmış kişilerin eşyasını da yetki kapsamında taşıma fırsatı verildiğini kaydetti.

İlk Anlaşma Güney Kore İle

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip firmaların kolaylaştırmalardan kendi ülkelerinin yanı sıra, uygulamanın yürütüldüğü diğer ülkelerde de yararlanabilmesi için ülkeler arasında karşılıklı anlaşma yapılması sürecinin devam ettiğini belirten Yazıcı, bu çerçevede ilk anlaşmanın 9 Haziran'da Güney Kore ile imzalanacağını bildirdi.

Bakan Yazıcı, A ve B sınıfı onaylanmış kişilerin eşyasının izinli gönderici veya izinli alıcı yetkisi kapsamında taşınabilmesi uygulamasının geçici olduğunu ve bu firmaların yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olma potansiyelini taşıdığını belirtti. Bu nedenle A ve B sınıfı onaylanmış kişi statüsünün 1 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacağını kaydeden Yazıcı, firmalara gecikmeden yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olmak için gerekli çalışmaları başlatmalarını önerdi.

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr