Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İSTANBULUN TRAFİĞİ E-TİCARETİ ENGELLİYOR

İSTANBULUN TRAFİĞİ E-TİCARETİ ENGELLİYOR

İSTANBULUN TRAFİĞİ E-TİCARETİ ENGELLİYOR05.05.2014
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun bu yıl 2. sini düzenlediği ‘E-ticaret’te Lojistik Konferansı’nda sektör temsilcileri eğer önlem alınmazsa 5 yıla varmadan İstanbul’da trafik yüzünden sevkiyat yapmanın hayal olacağını belirtti.

E-ticaret hacminin artması, herkesin kapısına ürünü talep etmesine ve beğenmediği ürünleri de geri göndermesine neden oluyor. Bu durum, İstanbul’da günden güne daha da trafik sorununa önemli bir darbe vuruyor. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen ‘E-Ticaret’te Lojistik Konferansı’ e-ticaret ve lojistik sektörünün önde gelen kurumlarını bir araya getirdi. Konferansta E-Ticaret’te Lojistiğin Önemi, E-Ticaret’te Lojistik Tehditleri ve Çözüm Önerileri, E-Tedarik Zincirinde Maliyetleri Azaltmanın Yolları ve E-Ticaret’te Lojistik Süreçlerinin Optimizasyonu tartışıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel tarafından açılış konuşması yapılan konferans, Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Şakir Ersoy, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erkan Bayraktar ve Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Tanyaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

E-TİCARET KANUNU BİR AN EVVEL YASALAŞMALI

Lojistik ve e-ticaret sektörünün önemli oyuncularının katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel,e-ticarette en önemli sorunun güven olduğunu belirtirken, elektronik ticaret kanununun bir an evvel yasalaşması gerektiğini ifade etti. Kanunun hayata geçmesi ile haksız ticaret uygulamalarının engelleceğini ve tüketicilerin de korunacağını belirten Müsteşar Yardımcısı Yücel, aynı zamanda e-ticarette dış ticaretin ve dolayısıyla da gümrüklerin de öneminden bahsetti.

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna“Türkiye’deki e-ticaret ürünlerinin çıkış kaynağı yüzde 85 oranında İstanbul kentidir ve bu ürünlerin de yüzde 25 gibi bir oranı İstanbul’da tüketilmektedir. Bu durum, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde özellikle kentsel lojistik anlamında önemli sıkıntılar ortaya çıkarabilmektedir. Yine, Türkiye’de b2c pazarında yüzde 17 gibi bir iade oranı söz konusu olduğu düşünüldüğünde iade aşamalarında yoğun süreçlerle karşı karşıya kalınmakta bu da lojistik anlamında ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir” dedi.

HER 5 İNTERNET KULLANICISINDAN 1’İ ONLİNE ALIŞVERİŞ YAPIYOR

Sektör temsilcilerinin konuşma yaptığı konferansta, online alışveriş istatistikleri, Türkiye’deki e-ticaret’te lojistiğin geleceği konuşuldu. Her beş internet kullanıcısından birinin online alışveriş yaptığı Türkiye’de genç kuşağın yüzde 97’sinin online alışveriş yaptığı ortaya çıktı.

KONFERANSA KİMLER KATILDI?

Konferansa katılan sektör temsilcileri arasında; Elektronik Ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri Merter Özdemir, Mall Logistics Yöneticisi Emre Çizmecioğlu, O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık ve Eğitmen Oruç Kaya, GS Store E-Ticaret Yöneticisi Selda Milli, LA Software Group Genel Müdür Yardımcısı Çağdaş Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Uzmanı Barış Demirel, OGLI e-Solutions Platform Operasyonlar Direktörü Ozan Mert Karaağaç, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve ARC Global Lojistik, Kurucu Ortak Dr. Hakan Çınar, Aras Kargo Satış Genel Müdür Yardımcısı Alpay Maden, DSM Grup Genel Müdür Yardımcısı Erkan Yıldırım, SETROW Genel Müdürü Eren Yalçındağ yer alıyor.

Kaynak: Ulaşım Online

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr