Lojistik sektörünün öncü firmalarından Omsan Lojistik ile eğitim sektörünün başarılı firmalarından ARC Eğitim & Danışmanlık, şoför eğitimleri ile ilgili önemli bir işbirliğine imza attı.
Lojistik sektöründe 36 yıldır başarılı hizmetler sunan ve sektöründe öncü bir konuma ulaşmış olan Omsan ile eğitim sektöründe 18 yıldır kurumlara ve bireylere yüksek standartlarda eğitim çözümleri sunan ARC, sürücülerin ve sürücü adaylarının eğitimi ile ilgili önemli bir işbirliğine imza attı.
T.C. Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) mali desteğiyle bir sosyal sorumluluk projesi olarak Omsan tarafından geliştirilen Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü, Omsan ve ARC işbirliği modeli ile sektörde hizmet veren sürücü ve sürücü adaylarının kullanımına sunulacak.
Gerçeğe En Yakın Sürüş Deneyimi
Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü, birebir modellenmiş 430 HP Renault çekici kabini ile hareketli bir sürüş platformu sunarak treylerde yedi farklı yükleme seçeneği ile sürücülere gerçeğe en yakın sürüş deneyimi yaşatıyor. Simülatör 6 DOF (6 farklı yönde hareket kabiliyeti) özelliğine sahip olması ve treylerde taşınan yükü de simüle etme özelliği nedeniyle lojistik sektöründe bir ilk konumunda. Verilecek eğitimler ile sürücülerin yetkinliği artırılarak yakıt sarfiyatının azaltılması, kazaların / hasarların en aza indirilmesi, karbon salımının azaltılması ve sürüş hatalarından kaynaklı araç ve ekipmanlarda meydana gelen aşınma ve yıpranmaların minimal ölçeğe indirilmesi hedefleniyor.
Eğitim Programının Detayları Anlatıldı
Omsan Lojistik ve ARC Eğitim & Danışmanlık, 15 Nisan 2014 tarihinde lojistik sektöründe hizmet veren öncü firmalara ve sektör basınına simülatörün tanıtımına yönelik bir etkinlik düzenleyerek sürücülere verilmesi planlanan eğitim programının detaylarını anlattı.
Küçükertan: Tüm Sektör İçin Geliştirildi
Etkinlikte bir konuşma yapan Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, verilecek eğitimlerde herhangi bir kar amacı güdülmeyeceğini, simülatörün sadece Omsan için değil, bir sosyal sorumluluk projesi olarak tüm sektör için geliştirildiğini belirtti. Simülatörün arkada bulunan treyleri ve içinde bulunan yükleri de simüle edebildiğini söyleyen Küçükertan, “Sürücü hem araç kullanıyor, hem de arkada bulunan treyleri ve içinde bulunan yükü anlayabilme imkanına sahip. Simülatör, tüm hava şartlarını sürücüye gösterebilme ve sürücüye gerçek sürüş şartlarında başına neler gelebileceğini test edebilme imkanını sağlıyor. Ayrıca eğitmen birtakım senaryolar dahilinde birtakım değişik faraziyelerle sürücüye dışarıdan kendisi müdahale etme imkanına kavuşuyor. Ve yanlış birşey yapıldığı zaman gerçek hayatta olduğu gibi aracın veya yükün devrildiğini ya da emniyetli bir şekilde yükler bağlanmadığı takdirde yüklerin nasıl düştüğünü gerçek hayatta olduğu gibi görebiliyoruz. Bu simülatörü yaptığımızda birçok şey düşündük. Bunları sıralayacak olursak; gerçek durumlara uygun sürüş hissi verebilmek, yükü simüle edebilmek, araç ve yoldan dolayı sürücünün karşılaşabileceği çeşitli durumların faraziyelerini vermek, ayrıca yakıt tasarrufu sağlamak, kaza oranını düşürmek, çevreye yayılan atıkların miktarını azaltmak” dedi.
“Bizim İçin Sosyal Sorumluluk Projesi”
Simülatörü 2012 yılında hayata geçirdiklerini belirten Küçükertan, “O tarihten bu yana kendi sürücülerimizi eğittik. Logitrans fuarında simülatörü sadece kendimiz için değil, tüm sektörün kullanımına açacağımızı söylemiştim. Burada herhangi bir maddi kazanç elde etme amacımız yok. Bu projeyi sektöre açtığımız zaman bunun bir sosyal sorumluluk projesi olacağını düşünüyoruz. Ancak biz lojistik firmasıyız, bir eğitimci değiliz. 18 yıldır sektörde eğitim veren ARC firmasıyla işbirliği gerçekleştirdik. Aracı ve simülatörü sağlamak bizim görevimiz, eğitim ise ARC’nin uzmanlık alanı. Kendi şoförlerimizle yaptığımız eğitimlerden sonra önemli sayılabilecek yakıt tasarruflarının olduğunu gördük. Bu oran şoförden şoföre değişmekle birlikte yüzde 1,5-2 gibi bir sonuç çıktı. Maliyet konusunun önemli olduğu bugünlerde, sektör için önemli katkısı olacağı kanısındayım” diye konuştu.
Arıburnu: Simülatörle Trafik Kazaları Yüzde 40 Azaldı
Omsan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Ergun Arıburnu, tanıtımda yaptığı konuşmada, sektörde bazen hiç karşılaşmak istenilmeyen kazalarla karşılaşıldığını söyleyerek, “Simülatör, bize benzer bir sektör olan havacılıkta olmazsa olmaz bir kural. Bir pilot 6 ayda bir simülatöre girip başarılı olmazsa uçuşu durduruluyor. Simülatör eğitiminde başarılı olursa uçuşuna izin veriliyor. Bugün tanıtımını yaptığımız simülatörün dünyada eşinin olmadığını söyleyebilirim. Simülatörü ticari kaygılarla değil, sosyal sorumluluk projesi kapsamında sektörün kullanımına açacağız. Geçen yıl simülatörle 428 sürücüye eğitim verdik. Sürücülere günde 8 saat eğitim programı uyguladık. Yüzde 1,5 oranında yakıt tasarrufu sağladık. Ve trafik kazalarında yüzde 40 oranında azalma sağlandı. Bu rakam bizim hedeflediğimiz rakamın üzerinde bir rakam. Aldığımız sonuçlar bizim çok doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor. 25 milyon kilometre yol yapıp da, en ufak bir şikayet almamaız, bizim için iyi bir referans noktası oluşturuyor” dedi.
Simülatörü sadece Türkiye’de değil Avrupa’da ve dünyada da tanıtabilmeyi hedeflediklerinin altını çizen Arıburnu, simülatör konusunu mesleki yeterlilik alanının bir parçası haline getirebilmeyi arzuladıklarını da ifade etti.
Çınar: Simülatörün Emniyetli Boyutu Daha Önemli
ARC Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Hakan Çınar, simülatörün ‘ekonomik’ ve ‘emniyetli’ olmak üzere 2 tane ana sloganının olduğunu belirterek, “Ekonomik boyutu sektörümüzü çok yakından etkiliyor. Ekonomik oluşu çok önemli ama ben daha ziyade emniyetli kısmıyla ilgileniyorum. Özellikle yük taşıyan sürücülerin daha fazla dikkatli olması gerekiyor. Sürücülerin daha güvenli araç kullanmaları halinde binlerce canın hayata bağlanacağını unutmamalıyız. Daha bilinçli şoförler yaratmalıyız” şeklinde konuştu.
Çınar, hem pratik hem de teorik formatta verilecek olan eğitimlerin sektöre ve ülkeye önemli kazanımlar sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: Ulaşım Online