Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / JAPON DEV TÜRKİYEYİ BÖLGENİN HUBI YAPACAK

JAPON DEV TÜRKİYEYİ BÖLGENİN HUBI YAPACAK

JAPON DEV TÜRKİYEYİ BÖLGENİN HUBI YAPACAK14.04.2014
Türkiye’yi beş yıl içinde bölgedeki ‘hub’ı yapmayı planlayan Yusen Lojistik, Türkiye’den yönetilmek üzere Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve K. Afrika’da ofis açmak için kolları sıvadı.

Dünyanın önde gelen lojistik şirketlerinden Japon Yusen, Türkiye’deki yatırımlarına hız veriyor. Ülkeyi bölgenin ‘hub’ı yapmayı planlayan şirket, Avrupalı perakende devlerinin siparişlerini de buradan yönetmeye başladı. 2014’te taşıdığı yük miktarında önemli oranda artış bekleyen Yusen Türkiye, yurtiçinde ve yurtdışında yeni ofisler açmak için de araştırmalara başladı. Türkiye’deki her türlü yatırım fırsatını değerlendiren Yusen Lojistik’in depo yatırımı ve şirket satın alma da gündeminde. Yusen Lojistik Türkiye Genel Müdürü Hakan Meriç, “Yusen, Türkiye pazarına çok güveniyor. Bu ülkede hedeflerimiz çok büyük” dedi.

38 ülkede 410 lokosyonda faaliyet gösteren Yusen’in dünya çapında 2 milyon m2’nin üzerinde ofisi bulunuyor. Türkiye, şirketin Avrupa’daki 13. organizasyonu. Ekim 2012 ‘de Türkiye’de faaliyete başlayan şirket kısa zamanda kara, deniz ve hava taşımacılığında özellikle Türkiye ile Uzakdoğu arasında büyük bir hacime ulaştı. Hakan Meriç, bu sene iyi bir sene geçirdiklerini vurguladı. Geçtiğimiz yıl sadece denizyolunda 10 bin TEU’luk hacime ulaşan Yusen, bu rakamı 2014’te 15 bin TEU’ya çıkarmayı hedefl iyor. Kara ve havada ise geçen yıl bin 700 tonluk taşıma yapan şirket 2 bin ton yük taşıma hedefi koydu. Meriç, karayolunun payını da artırmayı planladıklarını kaydetti. Şirket, ağırlıklı olarak otomotiv yedek parça, tekstil, perakende, sağlık, maden ve kimya sektörlerine hizmet veriyor.

Polonya'daki Yükü ABD’ye Taşıyor

Ağırlıklı olarak Çin, Japaonya, Tayland ve Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerine taşıma yaptıklarını belirten Hakan Meriç, Avrupa’ya da önemli oranda taşıma yaptıklarını vurguladı. Bazı müşterilerinin merkezlerinin Avrupa’da olduğunu ifade eden Meriç, “Polanya’daki müşterimizin fabrikasını Türkiye üzerinden Amerika’ya taşıdık. Bunun gibi transit taşımalar da yapıyoruz” dedi. Meriç, Rusya’nın da Yusen Türkiye için önemli pazarlardan biri olmaya başladığını ifade etti.

Müşterilerinin % 50’si Japon

Türkiye’de sayıları giderek artan Japon firmalarının da kendileri için büyük fırsat yarattığını belirten Meriç, “Türkiye’de şu anda 300’e yakın Japon firması var. Bizim de müşterilerimizin yüzde 50’si Japon. Özellikle şu anda Japonya ile serbest ticaret anlaşması gündemde. Haziranda yürürlüğe girmesi beklenen bu anlaşma sağlandıktan sonra iki ülke arasındaki ticaret daha fazla artacak” dedi.

Türkiye’deki tüm yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerini aktaran Meriç, “Türkiye’deki fırsatlara bakıyoruz. Şirket satın alma ya da birleşme gibi durumlar da olabilir. Yusen’in konseptine uyan yerli firmalarla bu tür bir gelişme olabilir. Fırsatları değerlendiriyoruz. Bir veya birden fazla da olabilir” dedi.

Yurtiçinde Yeni Ofisler Yolda

Türkiye’nin bölgesinde çok önemli bir konumda olduğunu belirten Yusen Lojistik Türkiye Genel Müdürü Hakan Meriç, Türkiye’yi bölgenin ‘hub’ı yapmayı planlayan Yusen’in buradan yöneteceği bölgeler için şu açıklamayı yaptı: “Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler veKuzey Afrika’yı yönetmek için Türkiye ¥usen'in bölgedeki merkezi olacak. Bu ülkelerde açılacak ofisler Türkiye’den yönetilecek. Önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye bölgenin 'hub'ı olur diye düşünüyoruz. Bu süre içinde ofisler açmaya başlayacağız. Irak cazip bir pazar. Suriye de iç savaş bittiğinde büyük talep alacak. Lübnan, Ürdün ve Türki Cumhuriyetler de ofis açmayı planladığımız ülkeler arasında.” İstanbul'da iki ofisleri bulunduğuna dikkat çeken Meriç, bu yıl içinde başlamak üzere İzmir, Ankara, Bursa gibi şehirlerde yeni ofisler açabileceklerini söyledi.

Avrupa'daki İki Sipariş Yönetim Merkezinden Biri Türkiye


Yusen, Avrupa’daki müşterilerinin siparişlerini yönettiği merkez ülkelerden biri olarak Türkiye’yi seçti. Türkiye dışında Avrupa’da bu hizmeti bir tek Polonya’da veren şirket, bu iki ülkedeki merkezlerinden dev perakende zincirlerinin sipariş yönetimini sağlıyor. Yusen Lojistik Türkiye Genel Müdürü Hakan Meriç, Yusen’in uzmanlaştığı konulardan birinin de müşteri sipariş yönetimi olduğunu ifade etti. Dünyaca ünlü perakende devi Tesco’nun siparişlerini Türkiye’den yönettiklerini aktaran Meriç, “Tesco’nun tedarik zincirini yöneterek, sipariş yönetimini buradaki merkezimizden yapıyoruz. Bu hizmetimizle ilgili çok güçlü bir IT altyapımız var. Bir müşterinin binlerce tedarikçisi olabiliyor. Hepsiyle uğraşmak zorunda kalıyor ve bunun için ekip kuruyor. Biz ise uzman kadromuz ve güçlü IT altyapımız ile müşterilerimize bu hizmeti vererek onların asıl işine odaklanmasını sağlıyoruz. Tüm tedarikçilerle biz iletişime geçiyoruz. Bu firmalar bizim kullandığımız sisteme dahil oluyor.” Meriç, Türkiye’nin coğrafi konumu ve uygun altyapısı ile maliyet avantajı sağladığı için sipariş yönetimi merkezlerinden biri olarak seçildiğini söyledi.”

Kaynak: Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr