Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TÜRKİYE-ROMANYA KUKK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TÜRKİYE-ROMANYA KUKK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TÜRKİYE-ROMANYA KUKK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ21.03.2014
Türkiye ve Romanya Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) Toplantısı, 17-18 Mart'ta Bükreş’te yapıldı.

Türkiye-Romanya KUKK Toplantısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ve Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nurhan Tüfekçioğlu’nun başkanlığında gerçekleştirildi.

Köstence RO-RO hattının kullanılması yönünde taleplerini belirten Türk heyeti,  daha önce yaşanan sıkıntıların tekrarlanmamasını istedi. Romen heyeti ise, bu konuyu dikkate alacaklarını ve gerekli çabaları göstereceklerini aktardılar. Toplantının bir diğer gündem maddesi olan karayolu taşıma kotaları konusu ise bir sonraki toplantıya bırakıldı.

UTİKAD adına toplantıda bulunan Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Dal ise dernek üyelerinin yaşadığı sorunlara değinerek, çözüm önerilerini paylaştı. Aydın Dal, kurulacak RO-RO hattının talep edilebilir olması için karayolu taşımalarına göre maliyet ve zaman avantajı sağlaması gerektiğinin önemine değindi.

Boğaz geçişlerinde yaşanan gecikmelerin ortadan kaldırılabilmesi için Karasu Limanı’nın da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dal, Köstence Limanı’na, sadece treyler gönderilmesine de imkân verilmesi gerektiği ve transit taşımalarda özellikle T1 kapsamında yer alan araçların işlemlerinin hızlandırılması gerektiğine vurgu yaptı. Aydın Dal, anlaşma sağlanması için iki ülke STK’larının bir araya gelmesinin tarafların birbirini anlaması konusunda faydalı olabileceğine işaret etti.

Romen makamlarının Türk araçlardan talep ettiği 3. ülke belgelerinin mütekabiliyet ilkesi gereği Türk tarafına da sağlanması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda bir diğer konu da 3. ülke taşımalarında uygulanan cezalardı. Türk tarafına verilmeyen 3. ülke belgelerinin UBAK geçerli olmayan ülkelere yapılacak taşımalarda arandığı ve 3. ülke belgesini sunamayan Türk araçlarına 1000€ ceza kesildiği Romen yetkililere aktarılarak, sorunun çözümü için kullanılacak 3. ülke belgeleri Türk Heyeti tarafından talep edildi.

Aydın Dal, 3. ülke taşıması ile 3’lü ticaret uygulamalarının farklı konular olduğunu vurgulayarak, uygulamaya ihracatçımızın maliyetlerinin arttırılmaması temelinde yaklaşılması gerektiğini ifade etti. Konunun uluslararası platformlarda yarattığı etkiye değinerek, 3. ülke taşımalarının tespitinde uygulanabilecek farklı çözümlere yönelik görüşlerini yetkililerle paylaştı.

Gündeme gelen çözüm önerileri ve tarafların talep ettiği 3. ülke belgelerinin bir sonraki toplantıda hazırlanacak protokolde yer alması bekleniyor.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr