125 ülkeden yaklaşık 1000 lojistikçi ve taşımacı İstanbul’a gelecek. “Doğal Lojistik Şehir” olarak iki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul, bu yıl taşımacılık ve lojistik dünyasının en büyük organizasyonu FIATA Dünya Kongresi’ne hazırlanıyor.
12 yıl aradan sonra bir kez daha kongrenin ev sahipliğini üstlenen UTİKAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve FIATA Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin, Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün bugün dünden farklı olarak yeni taşıma modelleri geliştirmesi gerektiğine dikkat çekiyor ve sektörde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi açısından intermodal taşımacılığı öneminin giderek arttığının altını çiziyor. Lojistik sektöründe son yıllarda taşıma işleri organizatörlüğüne yönelik eğilimin artış gösterdiğini de vurgulayan Erkeskin, “Türkiye’de de tüm dünyada olduğu gibi taşıma işleri organizatörlüğü fiziki taşıyıcılığın önüne geçmeye başladı. C2’den R2’ye doğru ciddi bir kayma var” diyor.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nde (UTİKAD) son aylarda hummalı bir çalışma var. Bu hummalı çalışma 13-18 Ekim arasında İstanbul’da yapılacak olan FIATA Dünya Kongresi’ne kadar da artarak devam edecek. Çünkü FIATA Dünya Kongresi’ne 125 ülkeden 1000 civarında lojistikçi ve taşımacının gelmesi bekleniyor. Özellikle Türk ihracatçısının alternatif pazar arayışına en uygun kıta olan Afrika’dan ve Güney ve Orta Asya’dan kongreye katılımın yoğun olması bekleniyor. UTİKAD’a göre kongrenin başarılı olması hem dernek için hem Türkiye’nin prestiji için çok önemli. Hatta Türkiye’nin yıllardır söylenegelen “Lojistik Üs Olma Hedefi”ne artı değer katacak kadar önemli bir organizasyon FIATA Dünya Kongresi İstanbul’da yapılacak.
DOĞAL LOJİSTİK ŞEHİR: İSTANBUL
Bu denli önemli organizasyonun tanıtımı için UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, birçok ülkede düzenlenen lojistik etkinliklerine katılıyor ve bu etkinliklerde katılımcıları; iki kıtanın birleştiği noktada bulunan ve “Doğal Lojistik Şehir” olan İstanbul’a davet ediyor. Tüm bu yoğun çalışmaların ortasında UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, www.yesillojistikciler.com’a hem kongre ile ilgili hem de Türk lojistik sektörünün bugünkü durumu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
KONGRENİN ANA SPONSORU EKOL LOJİSTİK OLDU
Turgut Erkeskin ile röportaja FIATA Dünya Kongresi’yle ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğunu sorarak başlıyoruz. Kongreye katılımcı kayıtlarının başladığını söyleyen Erkeskin, firmaların, kurumların ve kuruluşların kongreye sponsor olabileceklerinin altını çiziyor. Kongrenin ana sponsorunun “Ekol Lojistik” olduğunu ifade eden Erkeskin, kongrede aynı zamanda fuar alanının olacağını ve bu alanda yer almak isteyen firmalarla ilgili kayıtların da başladığını vurguluyor. Erkeskin, “Kongrenin sağlayacağı fırsatları yakalamak isteyen tüm sektör şirketlerimizi ve temsilcilerini 30 Nisan tarihine kadar sürecek erken kayıt avantajlarından yararlanmaya davet ediyoruz “diyor.
FIATA KONGRESİ 12 YIL ÖNCE DE İSTANBUL’DA YAPILDI
FIATA Dünya Kongresi’nin tanıtımı için çok çeşitli etkinliklere katıldıklarını ve bu etkinliklerde katılımcıları Türkiye’ye davet ettiklerini belirten Erkeskin, bu görüşmelerde çok yüksek pozitif geri dönüşler aldıklarını kaydediyor. Kongrenin tanıtımı için birçok ülkedeki etkinliklerin yanısıra içinde bulunduğumuz hafta da Avusturya, Almanya ve İsviçre’de de çok önemli tanıtım organizasyonları yapacaklarını anlatan Erkeskin, 13-18 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan FIATA Dünya Kongresi’ni UTİKAD’ın 12 yıl önce de düzenlediğini ve tanıtım yaptıkları her yerde daha önce yapılan kongrenin başarısından söz edildiğini söylüyor.
TEMA: “LOJİSTİKTE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME” OLACAK
Dünya lojistiğine yön verenleri “Geleceğimizi Birlikte Kurmak İçin Bir Kez Daha ‘Kıtaların Kesişme Noktası İstanbul’da Buluşalım!” sloganıyla İstanbul’a davet ettiklerini belirten Erkeskin, “FIATA 2014 İstanbul Kongresi, ‘Geleceğin Üretim, Depolama ve Dağıtım Üssü’ olarak gösterilen Türkiye’nin bölgede yarattığı sinerji çerçevesinde ‘Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme’ temasıyla gerçekleştirilecek. Lojistikte sürdürülebilir büyümenin dinamikleri ve ihtiyaçları kongre kapsamında düzenlenecek eşzamanlı toplantılar ile tartışılacak. FIATA’nın danışma kurulları, enstitüleri ve çalışma gruplarının düzenleyeceği yıllık toplantılarla, katılımcıların bilgi birikimleri zenginleştirilecek. Bunlara ek olarak kongre, katılımcılarına; yeni iş ilişkileri kurma ve geliştirme, hedef kitle ve potansiyel müşterilerle buluşma, küresel lojistik ağının bir parçası olma, acente ağını genişletme ve pazar payını artırma, sponsorluklar ile firmalarını tanıtma ve lojistik sektörüne yönelik perspektifleri ve gelecekte oluşacak büyüme fırsatlarını yakalama avantajlarıyla eşsiz imkânlar sunacak” diye konuşuyor.
UTİKAD NETWORKING GÜNÜ’NÜNDE FİRMALAR KENDİLERİNİ TANITACAK
Kongrenin ikinci günü yani 14 Ekim’de “UTİKAD Networking Günü” etkinliği düzenleyecekleri bilgisini veren Erkeskin, bu etkinlikte firmaların yurtdışından gelecek lojistik sektörünün oyuncuları ile tüm gün birebir toplantı yapma imkânı bulacaklarını ifade ediyor. Türk lojistik firmalarının bu etkinlik sayesinde lojistik servislerini, faaliyetlerini, hizmet ve ürünlerini anlatma imkânı bulacağını söyleyen Erkeskin, FIATA Kongrelerinde bu tür bir etkinliğin ilk defa yapılacağını ve sonraki kongrelerde de bu organizasyonun devam etmesini beklediklerini belirtiyor.
“KOMPLE BİR LOJİSTİK ALTYAPININ OLUŞTURULMASI LAZIM”
Kongrenin ana temasını oluşturan “Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme” de nelerin anlatılacağına ilişkin Erkeskin şunları söylüyor: “Sürdürülebilirlik derken buradaki kastımız şu: Dünya ticareti çok gelişiyor ve lojistiğe ihtiyaç her gün artıyor. Bugün dünyada çoğu malın üretimi birden fazla ülkede gerçekleştirilerek tamamlanıyor. Daha sonra ayrı ayrı ülkelerde yapılan bu üretim değişik dağıtım merkezlerine yollanıp oradan da tüketicilere ulaştırılmak üzere satış kanallarına sokuluyor. Böyle bir akış için Komple bir lojistik altyapının oluşturulması lazım. Lojistikte dünya ticaretine paralel bir büyümenin oluşturulması şart. Lojistikle ilgili uzun vadeli ve sürdürülebilir projelerin oluşturulması ve hayata geçirilmesi gerekiyor. Bugün lojistikte 3-5 yıllık projeler yaparsanız kısa bir süre sonra tıkanırsınız. Bu nedenle gelişmeye ve büyümeye açık uzun vadeli yapıların oluşturulması şart.”
“C2’DEN R2’YE DOĞRU BİR KAYMA VAR”
Türkiye’de ve dünyada son yıllarda lojistik alanında bazı değişimlerin yaşandığına işaret eden Erkeskin, “Taşıma işleri organizatörlüğü fiziki taşıyıcılığın önüne geçmeye başladı. C2’den R2’ye doğru bir kayma var. Neden, dış ticaretçiler, sanayiciler 10-15 nakliyeciyi portföyünde bulundurmak istemiyorlar. Bunun yerine 2-3 tane taşıma işleri organizatörlüğü ile stratejik işbirliği kurarak tedarik zincirleri içindeki lojistik hareketleri yönetmeyi tercih ediyorlar. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın verilerine göre R2 belge sayısının C2’ye göre daha fazla oranda artış gösterdiğini görüyoruz. 2013 yılında C2 belgesi sayısı artışı yüzde 6.5 iken yine aynı yıl R2 belgesi sayısı artışı yüzde 13.8.
UTİKAD BAŞKANLIĞINI KASIM’DA BIRAKIYOR
Turgut Erkeskin, kongrenin bitiminden sonra yani Kasım ayında yapılacak olan UTİKAD’ın Genel Kurulu’nda başkanlığa aday olmayacağını söylüyor. Nedeni ise Erkeskin şöyle açıklıyor: “UTİKAD’da yerleşmiş bir teamül var. Yazılı bir kural değil ama genel teamül şöyle: Bir başkan 2 yıldan 2 dönem başkanlık yapıyor. Ben de bu görevi Kasım ayında diğer arkadaşlara bırakacağım.”
“SEKTÖRDE ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR”
Röportajımızda Türkiye lojistik sektörünün şu anki durumu ile ilgili de genel bir değerlendirme yapan Erkeskin şunları anlatıyor: “Sektör şu an çok ciddi sıkıntı içinde bulunuyor. Bunun nedenlerinden biri faizlerdeki yükselme ve kurlardaki dalgalanma. Dövizin dalgalanması yatırım maliyetlerimiz etkiledi. Faizin artması kredi borçlarını ve yeni kredilerin maliyetlerini etkiledi. Piyasalarda ciddi bir duraklama, bekleme söz konusu. Bu durum Ocak ve Şubat ayındaki dış ticaret rakamlarına yansıdı. İthalatta ciddi bir daralma var. İhracat aynı seviyede devam etmesi biraz nefes aldırsa da tüm taşıma modlarında yılın ilk aylarında ciddi azalmalar yaşandı.
“TÜRKİYE’DE INTERMODAL TAŞIMACILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ KESİNLİKLE ŞART!”
Diğer taraftan geçtiğimiz ay Bulgaristan ile yaşanan transit geçiş belgesi sorunu henüz kalıcı olarak çözülmüş değil. Buna benzer sorunların kalıcı çözümlere ihtiyacı var. Bulgaristan krizi gösterdi ki, bizim yıllardır yaptığımız taşımacılık modellerinden daha farklı modeller geliştirmemiz gerekiyor. Yani Türkiye’de intermodal taşımacılığın geliştirilmesi kesinlikle şart. Örneğin bizim de içinde bulunduğumuz BALO bu alana çok ciddi çözümler getiriyor. Ro-La taşımalarını da tekrar düşünmemiz, planlamamız şart. Umuyorum ki, Dünya Ticaret Örgütü’nün Bali’de aldığı kararlar Türkiye’nin ticaretinin artmasına etki yapacak ve bunun yansımalarını intermodal taşımacılığın toplam taşıma içindeki payının artması olarak da göreceğiz.”
“YEŞİL OFİS SERTİFİKASINI SEKTÖRDE İLK BİZ ALDIK”
Erkeskin, son olarak yeşil ve çevreci lojistiğin sektörün gelecekteki en önemli kriterlerinden biri olacağını söylüyor. Bu konuda sektördeki ilk duyarlılık göstergesini UTİKAD olarak kendilerinin yaptığını belirten Erkeskin, sektörde ilk defa kendilerinin Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından ‘Yeşil Ofis’ sertifikası aldığını hatırlatıyor. Türk lojistik sektörünün sahip olduğu gemi, uçak ve kamyon filosunun ortalama yaşının genç olduğuna dikkat çeken Erkeskin, “İntermodal taşımacılık yeşil lojistik kavramının esas tamamlayıcısıdır. Demiryolu da intermodal taşımacılığın temelini oluşturuyor. Biz de BALO ile bu alanda önemli adımlar attık. Dünyamız küçük. Dünyayı söylenildiği gibi en çok kirleten değil, yüksek hacmine rağmen daha az az kirletenlerden biri lojistik sektörü. Ancak madem dünyayı kirletenlerden biriyiz o zaman gerekli önlemleri de almamız gerekiyor.”
Kaynak: Yeşil Lojistikçiler