Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / İRAN İLE AKARYAKIT FİYAT FARKI SORUNU NİSAN’DA ÇÖZÜME KAVUŞACAK

İRAN İLE AKARYAKIT FİYAT FARKI SORUNU NİSAN’DA ÇÖZÜME KAVUŞACAK

İRAN İLE AKARYAKIT FİYAT FARKI SORUNU NİSAN’DA ÇÖZÜME KAVUŞACAK07.03.2014
Türkiye ve İran Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) toplantısı, 25-26 Şubat'ta Tahran'da yapıldı. Türkiye toplantıda, İran’da Türk taşıtlarından alınan akaryakıt fiyat farkının kaldırılmasını istedi. Toplantıya, UTİKAD’ı temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Dal’da katıldı. Dal, “Sorunun çözülmesiyle iki ülke arasındaki taşımacılıkta haksız rekabet durumu ortadan kalkacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye-İran KUKK Toplantısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ve İran Ulaştırma Bakan Yardımcısı Davood Keshavarzian'ın başkanlığında Tahran’da gerçekleştirildi.

İki gün süren toplantıda istatistiki bilgi teatisi, eşya taşımacılığı, yolcu taşımacılığı ve diğer konu başlıkları görüşüldü. Toplantının ana gündem maddesi ise İran’da Türk taşıtlarından alınan “akaryakıt fiyat farkı” oldu.

Türk heyeti, İran’da Türk taşıtlarından alınan “akaryakıt fiyat farkı” uygulamasının kaldırılmasını ya da makul bir düzeye indirilmesini istedi. Her iki ülke arasındaki taşımacılıktaki rekabet şartlarının eşitlenmesi için bu uygulamanın çözüme kavuşturulmasının gerektiği ifade edildi.

Akaryakıt fiyat farkının kanun hükümlerinin uygulanması çerçevesinde alındığını belirten İran heyeti ise, bu talebi değerlendireceklerini ve iki ülke karayolu taşımacılığın geliştirilmesi için gerekli çabaları göstereceklerini aktardılar. İran tarafından konuya ilişkin çözüm önerisi Nisan ayında Ankara’da gerçekleştirilecek toplantıda sunulacak. Konunun çözülmemesi halinde ise İran tarafınca tahsil edilen akaryakıt fiyat farkı İran taşıtlarına da uygulanmaya başlanacak.

UTİKAD adına toplantıda bulunan Yönetim Kurulu üyesi Aydın Dal, toplantıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, İran ile akaryakıt fiyat farkı uygulamasında yaşanan sıkıntıya yönelik atılan bu adımın önemli olduğunu belirtti. Dal; “İran plakalı araçlar, Türkiye’nin sınırda sattığı mazottan yaklaşık beşte bir fiyatına İran’dan temin ettiği mazotla Türkiye’ye girebilmektedir. Türk araçları ise İran’dan parasını ödeyerek aldığı mazotla sınırdan geçememektedir ve 5 katı daha pahalı fiyattan mazot satın almaktadır” dedi.

İran’dan Türkiye’ye dönen araçların bu mazot uygulaması nedeniyle uzun süre bekletildiğini ifade eden Dal, yarattığı hizmet aksamaları sebebiyle iki ülke arasındaki ticaretin de dolaylı olarak etkilendiğini söyledi. Aydın Dal, UTİKAD olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Toplantıda ayrıca, Avrupa'ya taşımacılık yapan İran taşıma filosuna Türkiye çıkış sınır kapılarında vergisiz yakıt satılmasını da talep eden İran Heyetine, mevzuat uyarınca vergisiz akaryakıtın, sadece Türk ihraç ürünü taşıyan yerli yabancı taşıtlara Türkiye'den çıkışta verilebildiği ifade edildi. Sınır kapılarında yaşanan yoğunluklarında gündeme geldiği toplantıda, Bazargan-Gürbulak sınırlarında ilave şerit açılmasına karar verildi.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr