Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / E-KONŞİMENTO NASIL HAZIRLANACAK?

E-KONŞİMENTO NASIL HAZIRLANACAK?

E-KONŞİMENTO NASIL HAZIRLANACAK?25.02.2014
Hava kargo taşımacılığı e-konşimento (e-awb) ile hızlanıyor. FIATA ve IATA 18 Nisan 2013 tarihinde, ortak bir açıklamayla “Multiletaral Electronic Air Waybill” (çok taraflı elektronik havayolu konşimentosu) standardının yürürlüğe girdiğini duyurdular. Bu standart ile, önceki uygulama olan “bilateral e-konşimento” (çift yönlü elektronik havayolu konşimentosu) ömrünü tamamlamış oldu. Çift yönlü e-konşimento uygulaması için her hava kargo acentesi her havayolu şirketiyle bir anlaşma imzalamak durumundaydı.

E-konsimentoÇok taraflı elektronik havayolu konşimento anlaşmaları sayesinde, artık havayolları IATA ile yapacakları tek bir anlaşmayla, yine IATA ile bu anlaşmayı imzalamış tüm hava kargo acentelerinden e-konşimento kabul edebilecek. Aynı şekilde, bu çok taraflı anlaşmayı IATA ile imzalayan hava kargo acentesi de ihracat havalimanında bu anlaşmaya dâhil olan havayolları ile e-konşimento kullanarak taşımalarını gerçekleştirebilecektir.

Bu projede birlikte hareket eden IATA ve FIATA uygulama standartlarını birlikte hazırladılar ve 18 Nisan 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bahse konu e-konşimento standardının, “Resolution 672 - Form of Multilateral e-Air Waybill Agreement” (Karar 672 – Çok Taraflı Elektronik Havayolu Konşimentosu Anlaşması) adıyla yürürlüğe girdiğini açıkladılar. IATA kapsamındaki bu uygulama sadece uluslararası taşımalar için uygulanacak.
Bunun için hava kargo acentelerinin öncelikle, e-konşimento mesajlarını alıp gönderebilen, arşivleyebilen ve sadece gerekli olduğunda konşimentoyu yazdırmayı sağlayan bir yazılım altyapısına sahip olması gerekiyor ki hali hazırda Türkiye’de pek çok hava kargo acentesi böyle bir yazılımı kullanarak hava kargo acentelik faaliyetlerini yürütmektedir. Bundan sonra, hava kargo acentesinin kullandığı bu yazılımın, Traxon gibi, IATA standartlarına dayalı bir EDI (Elektronik Veri Değişimi) bağlantısı sağlayan, CCS (Cargo Community System) sistemleriyle entegrasyonu gerekmektedir. Bu konuda ülkemizde yaygın olarak kullanılan Traxon Türkiye ofisinden gerekli bilgiler alınabilir.

Bu sisteme dahil olarak e-konşimento uygulamasından yararlanmak isteyen hava kargo acenteleri çok taraflı e-konşimento anlaşma metnini, “www.iata.org” sitesinden ücretsiz olarak indirip doldurarak IATA Submission Form (IATA teslim formu) ile gönderebilir. Kayıt işlemlerinin tümü ücretsiz olarak gerçekleşmektedir. Bu işlemlerin nasıl yapılacağını ve diğer bilgileri aşağıdaki IATA web sayfasından inceleyebilirsiniz: http://www.iata.org/whatwedo/cargo/e/eawb/Pages/multilateral-forwarders.aspx.

Multilateral e-konşimento uygulaması, hava kargo acentelerinin her taşımada düzenlemek, fiziki olarak yazdırarak havayoluna teslim etmek ve arşivlemek zorunda oldukları kâğıt bazlı konşimento işlemlerinden tasarruf sağlayacaktır. Ayrıca e-konşimento sisteminin uygulanmasıyla operasyonun hızlanarak, doküman maliyetlerinin düşürülmesi, belgeleme hızı ve kalitesinin yükseltilmesi, güvenirliğin artırılması hedeflenmektedir.

Kaynak: Lojistik Hattı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr