Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / HIZ LİMİTİ 82 KM OLACAK

HIZ LİMİTİ 82 KM OLACAK

HIZ LİMİTİ 82 KM OLACAK25.02.2014
Emniyet Genel Müdürlüğü, Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği’ndeki değişikliklere açıklık getirdi. Buna göre, şehir içindeki bölünmüş yollarda üst limit 82 kilometre olacak. Yolcu otobüslerin de emniyet kemeri takılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yerleşim yerleri içindeki hız limitinin saatte 50 kilometre olarak belirlendiğinin belirtildiği açıklamada, önceki düzenlemede, illerde bulunan Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) veya il trafik komisyonlarına hız limitini sadece otomobiller için saatte 20 kilometre artırarak 70 kilometreye kadar çıkarma yetkisi verildiği hatırlatıldı. Yapılan değişiklik ile UKOME veya komisyonlara yasada ifade edilen bölünmüş yollarda araç cinslerine göre şehir içi hız limitini (50 km) saatte 32 kilometreye kadar artırabilme yetkisi verilerek hız üst limitinin saatte 82 kilometreye çıkarıldığı ifade edildi.

Hız levhalarının bulunduğu yollar haricinde şehir içi hız limitinin saatte 50 kilometre olduğu, hız limitleri yüzde 10 aşıldığı takdirde sürücülere trafik cezası uygulanacağına dikkat çekildi.

EMNİYET KEMERİ HERKESE ZORUNLU

Yönetmelikte yapılan değişiklikle; asker, polis ve diğer güvenlik kuvvetleri görevlilerine, şehir içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerine, ambulans sürücüleri ile sürücü yanındaki yolcularına emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildiği açıklandı.  Ayrıca, 1998 ve 2009 tarihleri arasında üretilmiş olan şehirlerarası otobüslerinin belirli koltuklarında, 2009 tarihinden sonra üretilen otobüslerin ise tüm koltuklarında emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılmasının zorunlu hale getirildiği kaydedildi. Elektrikli bisiklet sürücülerine koruma başlığı ve koruma gözlüğü, yolcularına ise koruma başlığı takma zorunlu hale getirildiği ifade edildi.

Kaynak: Ulaşım Online

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr