Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / YAZICI: GÜVENLİK ORTAMI OLUŞUNCA KAPILAR AÇILACAK

YAZICI: GÜVENLİK ORTAMI OLUŞUNCA KAPILAR AÇILACAK

YAZICI: GÜVENLİK ORTAMI OLUŞUNCA KAPILAR AÇILACAK31.01.2014
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)'nun geliştirdiği Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS)’nin birinci yılına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca İstanbul’da düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Hayati Yazıcı konuşmasında ticaretin tarihte olduğu gibi bugün de dünyayı değiştiren, etkileyen, birleştiren ortak payda olduğunu belirtti. Bakan Yazıcı, yeni kanun ile geri dönüşlerin pozitif yönde olduğunu aktararak, "Bu kanununun uygulanması Türk ticaret hayatına, Türk müteşebbisine önemli imkanlar sağladı. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Türk müteşebbisine bir otoban yaptık. Elektronik Genel Kurul Sistemi ise bu otobanda giden, ileri teknoloji ile donatılmış son model bir arabadır" diye konuştu.

Yazıcı, bu sistemin uygulanmasıyla bugün itibariyle elektronik ortamda genel kurulunu gerçekleştiren şirket sayısının 437'ye ulaştığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluslararası ölçüm yapan kuruluşlar tarafından e-GKS ödüllendirilen bir sistemdir. Türkiye bilişim teknolojileri alanında e-GKS'de dünyada en önde giden ülkelerden biri konumundadır. Yeni yaptığımız uygulamalarından biri de MERSİS'in kuruluşudur. Bakanlık olarak kapılarımızı modernize ettik. Bu uygulamalar Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Ajansı'nın uygulamalarında örnek uygulamalardır. Türkiye gümrüklerinde yapılan uygulamalar bakımından 2010 yılında 46. sıradaydı, 2012 yılında 33. sıraya yükselmiştir. Türkiye'ye kazanım sağlamak, ekonomik hayatına katkı sağlayacak müteşebbisin önünün açılması önemlidir. E-GKS ile zaman planlaması yapabileceksiniz. Ortak olduğunuz ya da sahibi olduğunuz şirketin genel kurullarını yapabiliyorsunuz."

MERSİS'i de tamamlamak üzere olduklarını, 238 ticaret sicil müdürlüklerine kayıtlı şirketlerin tamamı elektronik ortamda güvenli bir biçimde yapılanmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, MKK ile lisanlı depoculuk ve elektronik ürün senedi uygulamaları üzerine de çalıştıklarını söyledi.
 
“Şirketinizi Seviyorsanız 14 Şubat'a Kadar Sermayenizi Tamamlayın”

Ayrıca e-GKS tanıtım toplantısından önce Bakan Yazıcı'nın katılımı ile temsili olarak kurulan "Bilgi Toplumu Hizmetleri Şirketi"nin Elektronik Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel Kurul'un başlatılması öncesinde Yazıcı, "Bilgi Toplumu Hizmetleri Şirketi"ne ilişkin, "Şirket sanal ama hoşuma gitti" dedi.

Bakan Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanununa göre şirketlerin sermaye eksikliklerini 14 Şubat'a kadar gidermesi gerektiğini hatırlatarak, "Limited şirketler sermayelerini 10 bin liraya, anonim şirketler 50 bin liraya yükseltmesi için son gün 14 Şubat'tır. Unutmayın Sevgililer Gününe denk geliyor. Şirketinizi seviyorsanız sermayesini tamamlayın, sevmiyorsanız şirketiniz münfesih duruma düşecek" diye konuştu.

“Suriye'de Güvenlik Sorunu Ortadan Kalkınca Hizmetler Devam Edecektir”

Bakan Yazıcı, düzenlenen tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Yazıcı, "Bu konudaki çalışmalar devam ediyor ve belli bir mesafe kat edildi. Benim açımdan tamam durumda. Diğer paydaş kuruluşlarla arkadaşlarımız tekrar görüşecek. Sonra belki Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na konuyu taşırız. Oradan da Bakanlar Kurulu'na taşıyacağız. Meclis tatile girmeden önce seçim dolayısıyla yetişmesi mümkün değil ama seçimin hemen peşinde bu konuyu Meclis'te yasalaşmak üzere müzakereye açmış olacağız. Yaklaşık 28 maddelik bir taslak oluyor; o alandaki sorunları önemli ölçüde tasfiye edeceğine inanıyorum" açıklamasında bulundu.
 
Yurt dışı çıkış harçlarına ilişkin soruya Yazıcı, "Harçlar düşük gözüküyor ama bütçeye yaklaşık 700-800 milyon lira gibi bir gelir sağlıyor. Onu kaldırırken onun yerine ikame edilecek bir gelir kalemi olması lazım. Öyle bir noktaya varılmadı. Dolayısıyla bu konu askıda duruyor" yanıtını verdi.

Ortak sınır kapısı uygulamasına bugünlerde Gürcistan'la Sarp sınır kapısında başlayacaklarını anlatan Yazıcı, Akçakale Gümrük Kapısı'nın kapatılmasına yönelik bir soru üzerine şu açıklamalarda bulundu:

"Suriye ile bizim 8 gümrük kapımız var. Bunlardan birkaçı şu anda faal durumda, diğerleri kapalı. Suriye'de, özellikle Özgür Suriye Ordusu dediğimiz halk tarafından oluşturulmuş ordu ve farklı yapıdaki silahlı unsurların hem bu ülkedeki mevcut hükümete yönelik hem de kendi aralarındaki çatışmalar dolayısıyla gümrük kapılarımızda azami düzeyde bir güvenlik sorunu oluşmuştu. Akçakale Gümrük Kapısı da birkaç defa hükümete karşı mücadele eden unsurlar arasında el değişikliğine uğradı. Dolayısıyla şu anda orada güvensiz bir ortam söz konusu; hem Akçakale'de, hem de Karkamış'ta ve birkaç kapıda daha böyle. Güvenlik ortamı geri gelince kapıyı açarız. Ayrıca kapının kapanması da değil bu; güvenlik sorunu dolayısıyla kapıdaki hizmetlerin, faaliyetlerin durdurulmasıdır. Faaliyetin durdurulmasına sebep olan olgu ortadan kalkınca gümrük hizmetleri yine devam edecektir ama şu anda henüz kalkmış değil."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya toplantıda e-GKS katılım beratı takdim edildi.

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr