Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / E-KONŞİMENTO SİSTEMİNE İLGİ ARTIYOR

E-KONŞİMENTO SİSTEMİNE İLGİ ARTIYOR

E-KONŞİMENTO SİSTEMİNE İLGİ ARTIYOR30.01.2014
Türkiye’de “e-konşimento” sistemine geçen hava kargo acentelerinin sayısı hızla artıyor.

Yürürlüğe girdiği 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren, Türkiye’de “e-konşimento” sistemine dâhil olan hava kargo acentelerinin sayısında artış gözleniyor. IATA’nın (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) yayınladığı Ocak 2014 verilerine göre, dünya genelinde sisteme dâhil olan hava kargo acente ofislerinin sayısının 3125’e ulaştığı bildirildi.

1 Ocak 2015’ten itibaren, tüm dünyada uygulama zorunluluğu getirilecek olması nedeniyle “e-konşimento” sistemine Türkiye’den dâhil olan hava kargo acentelerinin sayısının hızla artması ve sektör genelinde kısa sürede yaygınlaşması bekleniyor.

Sisteme dâhil olarak, e-konşimento uygulamasından yararlanmak isteyen hava kargo acenteleri, kayıt işlemlerini IATA’nın resmi web sitesi üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilebiliyor.

http://www.iata.org/whatwedo/cargo/e/eawb/Pages/multilateral-forwarders.aspx

Hava kargo taşımacılığında e-konşimento uygulamasıyla birlikte, hava kargo acentelerinin her taşımada düzenleyerek, fiziki olarak yazdırıp havayolu firmalarına teslim etmek ve arşivlemek zorunda oldukları kâğıt bazlı konşimento işlemleri son buluyor. Bu sayede, maliyetlerde tasarruf sağlanırken; operasyon süreçlerinin hızlanması, bilgi akışında maddi hataların ortadan kalkması ve veri iletim güvenliğinin sağlanması mümkün hale geliyor.

Sistemin Türkiye’de zorunlu hale gelmesine 1 yıldan az bir süre kalmış olduğuna dikkat çeken UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, sistemin UTİKAD üyesi firmalar arasında kullanımının arttığını belirterek UTİKAD’ın bu amaçla sektörü bilgilendirme ve farkındalık yaratma çalışmalarına devam ettiğini vurguladı.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr