Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / MERKEZ BANKASI, FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEDİ

MERKEZ BANKASI, FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEDİ

MERKEZ BANKASI, FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEDİ22.01.2014
Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandında bir değişikliğe gitmedi. Ek sıkılaştırma günlerinde marjinal fonlama yüzde 9 civarı oluşacak.

Yükseliş trendindeki kur ve enflasyon karşısında faiz artırabileceği düşünülen Merkez Bankası, yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz değişikliğine gitmedi. Ancak, ek parasal sıkılaştırma (EPS) uygulanan günlerde bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 9 civarında oluşması sağlanacak.

PPK açıklamasında, "Ek parasal sıkılaştırma uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7.75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanması kararlaştırılmıştır" denildi. Bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 9 civarında oluşması için TCMB, EPS günlerinde BIST'te sağladığı fonlamanın faizini mevcut yüzde 7.75 seviyesinden yüzde 9'a çıkaracak. TCMB zorunlu karşılıklar (ZK) ve rezerv opsiyon katsayılarında (ROK) ise değişikliğe gitmedi.

Likidite duruşu sıkılaşacak

PPK açıklamasında, son dönemde risk priminde gözlenen artışın enflasyon görünümü ve beklentiler üzerindeki yansımalarının dikkatle takip edildiği belirtilerek, "Yakın dönemde yapılan vergi ayarlamalarına ve döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin belirgin olarak üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Kurul, enflasyon görünümünü orta vadeli hedeflerle uyumlu hale getirmek amacıyla likidite duruşunun sıkılaştırılması gerektiğini belirtmiştir. Bu doğrultuda, ek parasal sıkılaştırma uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7.75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanması kararlaştırılmıştır."

Yılın son çeyreğine dair açıklanan verilerin, yurt içi nihai talebin ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, temkinli para politikası duruşunun, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle kredi büyüme hızlarının kademeli bir yavaşlama eğilimine girdiği, bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki iyileşme eğiliminin 2014 yılında da devam edeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Kaynak: Dünya Gazetesi