Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / E-TİCARET VE LOJİSTİK BİRBİRİNİ TETİKLEYECEK

E-TİCARET VE LOJİSTİK BİRBİRİNİ TETİKLEYECEK

E-TİCARET VE LOJİSTİK BİRBİRİNİ TETİKLEYECEK16.01.2014
Türkiye’de e-ticaret sektörü 40 milyon TL’lik bir büyüklüğe ulaştı. Yılda yaklaşık 200 milyon adet e-ticaret işlemi gerçekleştiriliyor. E-ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Erdem, yenilenme ve büyümede birbirini tetikleyen iki sektör olan lojistik ve e-ticaret arasında kurulacak doğru birlikteliğin büyük bir güç yaratacağını vurguluyor.

2011 yılında kurulan ve bugün 76 üye firması ile Türkiye’de e-ticaretin bilinirliğini ve kullanılırlığını artırma yönünde çalışmalar yürüten E-Ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği’nin (ETİCAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Erdem, Türkiye’de e-ticaret sektörünün bugün yaklaşık 40 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaştığını söylüyor. Her yıl ortalama %40 büyüyen sektördeki firma sayısının 20 binleri geçtiği bilgisini veren Erdem, “Bu anlamda dünyadaki büyüme oranlarını geçmiş olsak da hacimsel büyümede geride kaldığımızı söyleyebiliriz. Şu an için 40 milyon internet kullanıcısından sadece 7 milyonunu e-ticaret sistemleri üzerinden alışveriş yapar hale getirdik. Hem bu sayının yükselmesi hem de tüketicilerin alışveriş sayılarının artması bu hacme ciddi oranda destek verecek ve pazar genişlemeye devam edecek” diyor.
 
ONLINE TİCARETİN LOJİSTİĞİ PROFESYONELLERE EMANET
 
Ercüment Erdem, e-ticaret sektörü için lojistiğin vazgeçilmez bir hal aldığını söylüyor. Artık e-ticaret kavramının lojistikten ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Erdem, sözlerini şöyle sürdürüyor: “İşletmeler kuruluşlarında itibaren lojistik sistemlerini entegre etmeye başladılar. Lojistik sektörünün de e-ticaret firmalarına yönelik yaptığı yatırımlar bunun bir göstergesi. Birbirini iyi bir şekilde destekleyecek iki sektörden bahsediyoruz. Yakın bir gelecekte lojistik altyapısını tam olarak kurgulayamamış firmaların e-ticarette var olamayacaklarını hep birlikte göreceğiz. Aynı şekilde lojistik firmaları da e-ticaret firmaları için her geçen gün yeni hizmet ve çözümler ortaya koymaya başladı.”

E-ticaret sektöründe yüksek hacimde iş yapan firmaların tamamının lojistik süreçlerini ve altyapılarını profesyonellere emanet ettiğini belirten Erdem, “Fakat yeni girişimlerde bunu göremiyoruz. Belli bir büyüklüğe gelmek ve sonrasında lojistik altyapı üzerine çalışmak istiyorlar. Fakat bu süreçte çoğu dayanamıyor! İşi daha profesyonelce kurgulayan firmalarımızın lojistiğe çok önem verdiğini söyleyebiliriz. Lojistik en hassas noktalarımızdan birisi. Bu yüzden işi emanet edeceğimiz firmalarda en az bizler kadar işlerinde hassas olmalı” diyor.
 
YILDA 200 MİLYON İŞLEM YAPILIYOR
 
Geçen yılki verilere göre yılda yaklaşık 200 milyon adet e-ticaret işlemi gerçekleştirildiğini söyleyen Erdem, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu ürünlerin büyük kısmının kargo ile teslim edilen ürünlerden oluştuğu göz önünde bulundurulduğunda, depolama, sevk ve idare sistemlerinin ne kadar gerekli olduğunu görebiliyoruz. Yakın bir gelecekte milyarlarca ürünün e-ticaret üzerinden satılmış olduğu günleri göreceğiz. Bugünler uzak değil ve biz hazırlıklı olmalıyız. Lojistik hizmet veren firmalar müşteriye bire bir ulaştıkları için onların ihtiyaçlarını ve tepkilerini rahatlıkla gözlemleyebiliyorlar. İşte tam da bu noktada burada elde edilen geri dönüşler ile e-ticaret sektörü, müşterilerine yeni çözümler geliştirip sunabilir. Her iki sektörün birlikteliği büyük bir güç doğuracak. Bu güç ise sektörel işbirliklerinin önemini tüm dünyada daha fazla ortaya çıkartacak.”
 
YATIRIM YAPAN FİRMA AVANTAJ YAKALAYACAK
 
Erdem, lojistiğin e-ticaret sektörünün müşteri yüzü olduğunu söylüyor. Bu nedenle e-ticaret sektörünü temsiliyet anlamında bu firmalara önemli bir sorumluluk düştüğünün altını çizen Erdem, “Bu boyutu ile baktığımızda lojistik sektörümüzün kalbinde yer alıyorlar. İşte bu nedenle e-ticaret sektörünün geleceğinde lojistiğin büyük önemi var. E-ticaret konusunda özel yatırım yapan lojistik firmaları, gelecek yıllarda daha fazla tercih edilecek ve önemli bir avantaj kazanacak. E-ticaret sektörünün anlık stoklarla çalışmaya başlayacağı yakın gelecekte, buna uyum sağlayan lojistik firmalarının da katkıları ile maliyet kontrolü avantajı yakalayacak” diyor.

Kaynak: Lojistik Hattı