Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 2014 YILININ KADERİ “ÜRETİM”E BAĞLI

2014 YILININ KADERİ “ÜRETİM”E BAĞLI

2014 YILININ KADERİ “ÜRETİM”E BAĞLI03.01.2014
Bu yıl üretimi artırabilirsek, 2014 ülkeye de bu ülkede yaşayanlara da iyilik getirir. Üretimi artıramazsak üzülürüz.

Üretim artışı bu ülkede yaşayan herkese iyilik getirir. Ayşe Hanım Teyzem’e de Ali Rıza Bey Amcam’a da. Üretim artınca ülkede iş imkanları artar. Gelir artar. Üretim artışından sadece yeni iş bulan ile geliri artan yararlanmaz. Gelir artışı dolaylı olarak ülkede yaşayanların tamamına yansır. Kiminin emekli maaşı artar. Kiminin yolu yapılır. Hastanelerde, okullarda hizmet kalitesi yükselir.

Ancak üretim, “artıralım” denilince kendiliğinden artırılamıyor.

1)Üretimin artırılması demek arzın artırılması demektir. Talep olmaz ise arz artırılamaz. Kimse alıcısı olmayan malı üretemez.

Talep, iç talep ile dış talep (ihracat) toplamından oluşur.

Ekonomi politikasını yönetenler, iç tasarrufları artırmak, cari açığı küçültmek, enflasyonu sınırlamak için iç talebi baskı altına aldılar. İç talep 2013 yılında büyümedi. 2014 yılında da büyümemesi hedef alındı.

Dış dünyadaki fırtına nedeniyle, döviz fiyatının avantajlı hale gelmesine rağmen ihracatımızı artıramıyoruz.

Açık anlatımıyla talep şartları üretim artışını desteklemiyor.

İyimser olmak önemli

2)İnsanların ekonomik kararlarını etkileyen gelecek hakkındaki bekleyişleridir. Tüketici, yarınların daha iyi olacağına inanır ise, imkanları ölçüsünde tüketim yapar.Yatırımcı yarınların iyi olacağını düşünür ise, yatırım yapar. Daha çok insana iş verir. Daha çok üretim yapar.

2014 yılına girerken dış ve iç olaylar nedeniyle morallerimiz biraz bozuldu. Moralleri düzeltmek zorundayız. Huzursuzluk, kavga ortamı kimseye yarar getirmez.

Dış rüzgarlar bizi etkiliyor

3)Çok şey bize bağlı ama, dış dünyada olan bitenden etkilenmemek imkansız. İhracat için dış dünyaya bağlıyız. Döviz açığımızı kapatmak için dış dünyaya bağlıyız. Petrol, doğalgaz ve kömür satın almak için dış dünyaya bağlıyız.Yurtdışında eskilerde çok sayıda işçimiz vardı. Şimdilerde çok sayıda iş adamımızın işi var.

Bu nedenle dünyada esen rüzgarlardan başka ülkeler kadar etkilendikten sonra Türkiye olarak, bizim tarafa esen, bizim üzerimizden geçecek rüzgarlardan etkileneceğiz.

Dış dünyanın Türkiye’ye güven duyması, Türkiye’nin dış dünya ile politik ve ekonomik ilişkilerinin iyi olması 2014 yılının kaderini etkileyecek.

‘Bana ne? Bütün bunlar beni neden ilgilendirsin? Benim ne gücüm var ki’ diyemeyiz. Bu ülke hepimizin ülkesi. Bu ülkede yaşamın daha iyi olması için hepimizin belli sorumlulukları var.

2014 yılına iyi niyetle, iyimser olarak başlayalım. Bekleyişlerimiz hep iyimser olsun. Büyüklerimiz  “İyilik bekleyen, iyilik bulur” derler.

Tevfik Güngör/Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr