Avrupa kıtasında kombine taşımacılık konusunda üye ülkeler arasında teknik, hukuki ve siyasi kararlar ile uygulamaların paylaşımına olanak sağlayan bir forum olarak 62 yıldan bu yana çalışmalarını sürdüren BM-AEK’in Ekim ayında düzenlenen oturumunda UTİKAD, İntermodal Taşımacılık ve Lojistik Çalışma Grubu üyesi oldu.
UTİKAD, bundan böyle İntermodal Taşımacılık ve Lojistik Çalışma Grubu üyesi olarak Birleşmiş Milletler nezdinde Türk taşımacılık ve lojistik sektörü temsil edecek. Aynı zamanda Türkiye’de kombine ve intermodal taşımacılığın geliştirilmesi konusunda yürütülen çalışmalara destek verecek.
UTİKAD’ın Çalışma Grubu üyeliği, Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün sorunlarını ve bu konudaki çözüm önerilerini Birleşmiş Milletler ve Avrupa Ekonomik Komisyonu nezdinde çok uluslu bir platforma taşıma ve bu platformda ülke adına söz sahibi olması açısından önem taşıyor.
BM-AEK İntermodal Taşımacılık ve Lojistik Çalışma Grubu’nun Cenevre’deki 56. Oturumu’nda İntermodal Taşımacılık ve Lojistik Çalışma Grubu 2014-2015 yılı dönem başkanlığına da, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Baklanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı İzzet Işık oy birliğiyle seçildi.
20 ülkeden temsilcilerin katılımı ile 2 gün boyunca yapılan ve”İntermodal Taşımacılıkta Ağırlık ve Yükseklikler” başlığıyla düzenlenen toplantılarda; Ekonomik -Sosyal Çevre ve Enerji Bağlamında Sürdürülebilir Taşımacılık, Geleceğin Yurt İçi Taşıma Sistemleri ve Teknolojik Gelişimler, İntermodal Taşımacılıkta Sabit Maliyetler ve İstikrar, İntermodal Entegrasyon ve Taşıma Araçlarında Boy, Ağırlık ve Yükseklik, ileriki yıllarda 53’ boy ve 260 cm genişliğinde yeni tip konteynerlerin kullanımı, dahili taşımalarda 60 ve 76 ton taşıma kapasiteli yeni tip mega tırların kullanımı konuları tartışmaya açıldı.
Çalışma Grubu üyesi olarak Cenevre Toplantısı’na katılan UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan, sektörün önemli gündem maddeleri arasında yer alan 40/45 hc konteynerleri taşıyan şase yükseklikleri ile talimatlardaki çekici ve dorse dingil sayısı ve tanımlarının değiştirilmesi konularını dile getirerek derneğin bu konu ile ilgili görüş ve önerilerini aktardı.
Grubun yeni üyesi olarak UTIKAD, 10-11 Kasım tarihlerinde Cenevre de “Intermodal Taşımacılıkta Forwarder Firmaların Rolü” başlığı altında yapılacak BM-AEK 2014 yılı toplantısında konu ile ilgili bir sunum yapacak.
BM-AEK, üyesi olan 56 ülkede Kombine/İntermodal taşımacılığı teşvik etmek, BM-AEK bünyesinde intermodal konusunda çok taraflı hukuki belgelerin müzakeresine zemin hazırlamak, bu belgelere yönelik politika tavsiyeleri ortaya koymak ile bu taşımacılıkta kullanılan terminal, altyapı ve ekipmanın teknik standartlarının belirlenmesi ve azami verimle kullanılmasını sağlamak amacıyla faaliyet gösteriyor.