Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKLERDE 330 MİLYON LİRALIK DEV TASARRUF

GÜMRÜKLERDE 330 MİLYON LİRALIK DEV TASARRUF

GÜMRÜKLERDE 330 MİLYON LİRALIK DEV TASARRUF23.12.2013
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,"Yeni Özet Beyan uygulamasıyla dış ticaret operasyon maliyetlerinde ilk etapta 33 milyon liraya varan azalma sağlanması ve tasarrufun zaman içinde 330 milyon liraya ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hayata geçirdikleri Yeni Özet Beyan uygulamasıyla dış ticaret operasyon maliyetlerinde ilk etapta 33 milyon liraya varan azalma sağlanması ve söz konusu tasarrufun zaman içinde 330 milyon liraya ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Yazıcı, Bakanlık olarak son dönemde hayata geçirdikleri uygulamalar hakkında, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Gümrük Uzlaşma" uygulamasıyla idare ile yükümlüler arasında ortaya çıkan ihtilafların yargı yoluna başvurulmadan, görüşme yoluyla çözümlenmesine imkan tanıdıklarını belirten Yazıcı, "Vergi alacağının hemen tahsil edilmesi, yargı sürecinin uzaması nedeniyle doğacak sıkıntıların önlenmesi ve çok sayıda davanın takip külfetinin ortadan kaldırılmasını sağladık. Uygulamaya, bugüne kadar 5 bin 802 başvuru yapılırken, bunların 5 bin 42`sinde uzlaşmaya varıldı. Hazineye 59 milyon 39 bin 723 lira kazandırıldı" diye konuştu.

"Hızlı Geçiş Hattı uygulaması dünyadaki ilk 3 örnekten biri"

"Hızlı Geçiş Hattı" uygulamasına ilişkin bilgi veren Yazıcı, uygulamanın 1 Kasım 2012`de yürürlüğe girdiğini ve alanında dünyadaki ilk 3 örnekten biri olduğunu ifade etti. Uygulama ile sınırlardaki bekleme sürelerinin azalmasıyla taşıma maliyetlerinin düşürüldüğüne dikkati çeken Yazıcı, "Nakliyecilerin veri girişi ile süre kaybetmeden ve sıra beklemeden, eskiye oranla en az yüzde 50 daha kısa sürede sınır geçişlerini tamamlayabilmelerine imkan tanıdık" dedi.

Gümrük beyannamesine eklenmesi gereken bilgi ve evrakları da azalttıklarını kaydeden Bakan Yazıcı, gümrük beyannamelerinin elektronik olarak gümrük idarelerine gönderilmesinin önünü açtıklarını belirtti. Yazıcı, "2013`ün ilk 9 ayında 1 milyon 872 bini ithalat, 2 milyon 464 bini de ihracat olmak üzere toplam 4 milyon 336 bin beyanname verildi. İşlemlerde kullanılan kağıtların azaltılmasıyla hem tasarruf edildi hem de çevre korundu. Dış ticaret işlemlerinde zaman ve maliyet artırıcı unsurları kaldırmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Hayata geçirdikleri diğer bir uygulamanın "Yeni Özet Beyan" olduğunu anlatan Bakan Yazıcı, uygulamayla birlikte eşya ve taşıta ilişkin bilgilerin ülkeye gelmeden elektronik ortamda beyan edilebildiğine dikkati çekti. Bakan Yazıcı, uygulamayla dış ticaret operasyon maliyetlerinde ilk etapta 33 milyon liraya varan azalma sağlanacağını ve tasarrufun zaman içinde 330 milyon liraya ulaşacağını kaydetti.

Uluslararası suç ve suçlularla mücadele eden ve ülke ekonomisinin büyümesinde teşvik edici rol üstlenen bir gümrük yönetimi anlayışını benimsediklerini ifade eden Yazı, "Türkiye`yi ticaretin en kolay ve en hızlı yapılır ülkesi yapmak amacıyla hareket ediyoruz. Gümrüklerimizdeki güvenliği artırırken , bir yandan da işlemlerin daha hızlı yapılması için gayret gösteriyoruz. Çalışmalarımızın hepsi, insan odaklı bir şekilde yürümektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Ulaşımdan İletişime

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr