Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / AKA: TÜRK TIRLARI FARKLI UYGULAMALARA MARUZ KALIYOR

AKA: TÜRK TIRLARI FARKLI UYGULAMALARA MARUZ KALIYOR

AKA: TÜRK TIRLARI FARKLI UYGULAMALARA MARUZ KALIYOR11.12.2013
Avrupa Birliği Komisyonu ile Türkiye arasında Denizcilik diyalogu ve Ulaştırma diyalogu toplantıları 9 Aralık 2013 tarihinde Brüksel’de gerçekleşti.Toplantıda konuşmalarda bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Türk tırlarından alınan yüksek vergilerin adil rekabet ortamına zarar verdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve AB Bakanlığı temsilcilerinin katılım sağladığı istişareler Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi M. Haluk Ilıcak ve AB Komisyonu Ulaştırma Genel Müdürlüğü (DG Move) Genel Müdürü Matthias RUETE’nin açılış konuşmaları ile başladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’nın ulaştırma heyet başkanı olan katılım sağladığı  toplantılarda AB Komisyonu ile denizcilik, demiryolu ve karayolunda  işbirliğinin arttırılması konuları görüşüldü.

Görüşmelerde denizcilik alanında Türk bayraklı gemilerin Avrupa Limanlarındaki gemi denetimlerinde tutulma oranlarının düşmesi ve emniyet seviyesindeki yükselme AB Komisyonu tarafından memnuniyetle karşılandı.

Toplantıda Türkiye’nin Paris MoU üyeligi, EMSA ile  Türkiye arasındaki işbirliği, Türk gemi adamlarının AB gemilerinde çalışmasının kolaylaştırılması, SafeSeaNet ve CleanSeaNet sistemlerinde karşılıklı işbirliği, Türk Loydunun tanınması konuları görüşülürken, demiryolunda geleceğe yönelik stratejiler ve Türkiye ile ERA arasındaki işbirliği; karayolunda ise karayolu taşımacılığında engellerin kaldırılması, yol güvenliği ve kota hususları ele alındı.
Üst düzey görüşmelerde söz alan Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka ayrıca kara ulaştırmasında Türk tırları için kota sıkıntısı olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne üye olduğunu ve bu uygulamanın Gümrük Birliğiyle örtüşmediğini de anlatan Aka, “Türk tırlarından alınan yüksek vergiler adil rekabet ortamına zarar veriyor. Türk tırları farklı uygulamalara maruz kalıyor. Türk sürücülere uygulanan vize rejimi taşımacılığa ve ticarete zarar veriyor. Bu hususlarda yasal çatıya uygun olarak davranılması ticaretin ve taşımacılığın önündeki engelleri ortadan kaldıracaktır.” diye konuştu.

İstişarelerin ardından denizcilik, demiryolu ve karayolu konularında belirlenen gündem maddeleri çerçevesinde çalışma gruplarının kurulması,  ivedilikle  işbirliğinin arttırılması ve somut kararların bir an önce hayata geçirilmesi konularında mutabık kalındı.

Kaynak: Aktüel Deniz
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr