Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / TÜRKİYE VE DENİZCİLİK EĞİTİMİ

TÜRKİYE VE DENİZCİLİK EĞİTİMİ

TÜRKİYE VE DENİZCİLİK EĞİTİMİ06.12.2013
Türkiye'de denizcilik eğitimi veren 16 fakülte, 7 meslek yüksekokulu ve 50 meslek lisesi bulunmaktadır. Denizcilik eğitimi alan öğrencilerin sayısı ise yaklaşık 28 bin civarındadır.

Dünya ülkelerine baktığımızda gelişmiş ülkelerin genellikle deniz kıyılarına kurulduğunu ve bu ülkelerin denizin nimetlerinden yararlanarak ekonomilerine önemli katkılarda bulunduğu görülmektedir. Türkiye, 4 bin 500 deniz millik kıyı şeridi ile bu açıdan avantajlı bir konumda bulunmaktadır.

Ülke için denizcilik sektörünün önemi giderek artarken, denizcilik eğitimi de bu noktada birinci sırada önemini korumaya devam etmektedir. Denizcilik uluslararası bir meslektir. Denizcilik o kadar büyük bir alan ki; birçok disiplini içerisinde barındırmakta ve bir arada toplamayı gerektirmektedir. Bu konuda çağın gerekleri dikkate alınmalıdır. Eğitim kurumlarımızın, uluslararası bakış açısı ile sektörün bugünkü ihtiyaçları ve gelecekteki ihtiyaçları neyse ona göre harmanlanması gerekmektedir.

Eğitimde en önemli nokta ise denizci sabırlı, sakin ve gördüğü ufkun ötesini de hesaplamalıdır. Denizcilik mesleği yeteri kadar uzun yapılabildiği takdirde eğitimi alan öğrenciler ancak bu özellikleri kazanabilir. Bunun yanında her öğrencinin mutlaka denizde çalışması gerekmektedir. Yurt dışında bulunan eğitim kurumları ile görüş alışverişlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Bu tür çalışmalar içerisinde olurlarsa ne durumda olduklarını görür ve eksik bilgilerini geliştirirler, bildiklerini de paylaşabilirler.

Ülkemizde denizcilik eğitimi veren kurumlara bakacak olursak; denizcilik eğitiminde yıldızı her geçen gün parlayan Türkiye'de, 20 yıl önce denizcilik eğitimi veren kurum sayısı 5'in altındayken günümüzde bu sayı 73 olarak kayıtlara geçmiş durumdadır. Türkiye'de denizcilik eğitimi veren 16 fakülte, 7 meslek yüksekokulu ve 50 meslek lisesi bulunmaktadır. Denizcilik eğitimi alan öğrencilerin sayısı ise yaklaşık 28 bin civarındadır.

Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığı gerçeğini göz önüne aldığımızda, aslında Türkiye'mizin bir cevhere sahip olduğunu görüyoruz. Bu cevheri doğru biçimde kullanarak ülkemiz ve bölgemiz yararına çok şey yapmak mümkün. Biz denizciler bu yöndeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

DTO İzmir Şubesi olarak her fırsatta dile getirdiğimiz "Denizci Millet ve Denizci Ülke" olma ilkesinin denizciliğin tanıtılması ve sevdirilmesiyle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu kapsamda; deniz ticaretinin, deniz ticaret filosunun, gemi sanayinin, denizcilik eğitiminin, denizcilik endüstrisinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve deniz alanlarında kirlilik ile mücadele dahil bir çok yenilik, düzenleme ve denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekiyor. Denizi, denizciliği, deniz ticaretini öğrendik, sevdik ve her geçen gün daha da başarılı olacağımıza inanıyoruz.

Denizcilik eğitiminde İSE 2023 yılına kadar dünyada ilk 5'e girmeyi hedefleyen Türkiye'de, bu alanda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Geza Dologh/Transport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr