Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / MONOCLE: BALO, TÜRKİYE’Yİ DEMİRYOLLARININ EFENDİSİ YAPACAK

MONOCLE: BALO, TÜRKİYE’Yİ DEMİRYOLLARININ EFENDİSİ YAPACAK

MONOCLE: BALO, TÜRKİYE’Yİ DEMİRYOLLARININ EFENDİSİ YAPACAK06.12.2013
Dünyanın önde gelen iş ve kültür dergisi  Monocle,Türkiye’nin demiryolu devrimi yaşadığına ve demiryolu taşımacılığının yükselmeye başladığına yer verdi.

130 kilometre uzunluğunda demiryoluna sahip olmasına rağmen, Türkiye’nin ihracatının deniz ve karayolu ile taşındığına değinen dergide, Büyük Anadolu Loijistik Organizasyonlar (BALO)’ın Türkiye’yi demiryollarının efendisi yapmaya soyunduğun yorumu yer aldı.

“Osmanlı İmparatorluğu, demiryollarına yatırım yapan dünyadaki beşinci devletti” yorumunu yapan BALO Genel Müdürü Hüseyin İşteermiş’in gerçek bir tren tutkunu olduğuna yer veren dergi, İsteermiş’in demiryolları devrimini harekete geçiren kişi olduğuna da dikkat çekiyor. Dergide yer alan yorumlar şöyle:

“İşteermiş, 20 yıllık lojistik deneyiminin ardından, 2006 yılında Anadolu’daki üretim ve ürünleri toplayıp, Avrupa’ya götürecek bir taşıma servisi düşüncesini gündeme getirmiş. Bu düşünce bugün gerçek olmuş. Geçen ay, Balo treni dört gün içinde Münih’e ulaşmış.

Türk hükümeti Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, demiryollarının gelişimi için 2023 yılına kadar 23.5 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Hedef, 10 bin kilometrelik hızlı tren yolu; 4 bin kilometrelik yeni demiryolu ve mevcut 8 bin kilometre için yeni sinyalizasyon sistemi kurmak. Devlet demiryollarına yönelik özelleştirmelerin devam etmesi de bu gelişime katkıda bulunacak. Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracatın sadece 0.85’i demiryolları ile taşınıyor. Karayolunun payı yüzde 52; denizyolunun payı ise yüzde 40. BALO, bu durumu değiştirmek istiyor.” Dergiye açıklamada bulunan BALO Operasyon Yöneticisi Erkan Aksoy, “Yeşil ürünlere yönelik talep artıyor. İnsanlar karayollarından uzaklaşmak istiyorlar. Bugün trenle taşıma 4-5 gün sürüyor. Gemi ile 2-3 haftayı buluyor. İhracatta demiryolu taşımacılığının payının yüzde 10 artacağını düşünüyoruz” yorumlarını yapıyor.

Doğu Anadolu’yu yakınlaştırmak

BALO’nun bir diğer projesi de Doğu Anadolu şehirlerini Avrupa’ya yakınlaştırmak. İşteermiş, doğuya yükleme merkezleri kurarak, ülkedeki doğu-batı bölünmüşlüğünü dengelemeyi hedefliyor. İşteermiş, Monocle’a şu yorumları yapıyor: “Türkiye’nin batısından gelen ihracatın yüzde 80’i Avrupa’ya gidiyor. Fakat bu oran doğuda yüzde 15’e geriliyor. Bu bölgelerin trene ihtiyacı var. Tabi ki Pakistan’a ihracat yapabilirler; fakat neden Konya, Adana ve Gaziantep’te Bosch veya Philip Morris yok? Bunu nedeni siyasi konular değil, lojistik.”

Bu arada Monocle dergisine açıklamada bulunan Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi Direktörü Daniel Gros da lojistiğin, ülkenin rekabet gücünün artmasında çok önemli bir rol üstlendiğini ifade ediyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr